Visoki diplomat za Index: "Postane li šef HDZ-a, Plenković će pobijediti Milanovića, ali neće oživjeti Kosor"

Visoki diplomat za Index: "Postane li šef HDZ-a, Plenković će pobijediti Milanovića, ali neće oživjeti Kosor"

Foto: FAH

VISOKI diplomat iz Ministarstva vanjskih poslova, koji je u diplomaciji od vremena kada je na čelu tog ministarstva bio Mate Granić pa do danas, za Index otkriva kolike su šanse da Andrej Plenković dođe na mjesto šefa HDZ-a, hoće li se europarlamentarac moći nositi s duhom ekstremnog nacionalizma koji je u posljednjih nekoliko mjeseci pušten iz boce te postoje li šanse da se s Plenkovićevim izborom na mjesto predsjednika u stranku ponovo vrati i Jadranka Kosor.

„Andrej Plenković ima odlično obrazovanje, govori četiri jezika, imao je sjajnu diplomatsku karijeru i definitivno je pravi kandidat za šefa HDZ-a i to iz više razloga. On je čovjek europske provenijencije, umjereni konzervativac koji ima odlične kontakte u Europskoj uniji. Plenković je postao potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, što je velika stvar jer je to mjesto najčešće rezervirano za jednog od njemačkih političara najvišeg ranga. On je i izvjestitelj za Ukrajinu koja je sada najveći europski problem, što znači da Andrej Plenković ima najviši mogući rang.

Uz to, on odlično stoji i u Europskoj pučkoj stranci, predsjednik i vrh te stranke upravo u njemu vide tu europsku dimenziju koja je iznimno važna za budućnost Hrvatske. Ukoliko Plenković dođe na čelo HDZ-a, to će značiti da smo zakoračili na europski, pučki, demokršćanski put na kom više nema ustaša, partizana, lustracije, sve će to ostati u prošlosti i konačno ćemo se apsolutno okrenuti prema budućnosti, fondovima, razvoju, projektima, rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima, aktivnoj ulozi Hrvatske u NATO-u i u EU“, kaže za Index ugledni diplomat koji je želio ostati anoniman.

„Sanader ga nije volio“

Iako po pisanju nekih medija Plenkovića uspoređuju s Ivom Sanaderom, s tom razlikom što je Plenković pošten i nekorumpiran, naš sugovornik tvrdi da ta dva političara nemaju apsolutno nikakve sličnosti, a jedna jedina dodirna točka im je europska dimenzija.

„Da ne budem brutalan, reći ću samo da Ivo Sanader nije volio Andreja Plenkovića. Iz iskustva mogu reći da se nikakva paralela između njih dvojice ne mogu povlačiti jer su Plenković i Sanader dva svijeta. Plenković je apsolutno čist političar i to je ono što je najvažnije“, kaže diplomat.

Pitali smo ga i kako bi se izbor umjerenog konzervativca europske provenijencije mogao odraziti na one radikalne članove HDZ-a kojima je, u nedostatku gospodarskih programa, raspirivanje mržnje kroz oživljavanje priča o ustašama i partizanima bila jedina karta za ostanak u politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ta radikalna struja apsolutno postoji i uvijek je postojala u HDZ-u, no predsjednik Tuđman ju je držao pod kontrolom, Sanader jedno vrijeme također, a onda je došla Jadranka Kososr koja nije kontrolirala situaciju, a potom i Tomo Karamarko koji joj se u tome priključio. Ta radikalna struja je danas jaka, no jadna bi bila država u kojoj bi takva struja pobijedila. Ono što svakako treba imati na umu jest to da su, za vrijeme Karamarka, ti ljudi dobili ogromna obećanja te je logično da dio njih, blago rečeno, neće biti zadovoljan izborom Plenkovića na čelo stranke“, kaže naš sugovornik, dodajući da su sve opcije, pa i ona o mogućem raskolu HDZ-a, otvorene.

„Jači je od Zokija“

Na pitanje hoće li Plenković uspjeti obuzdati te ekstremne struje u stranci, odgovara – on do sada nije želio štetiti stranci te se stoga suzdržavao, no sada, kada rukavica bude bačena, Andrej Plenković definitivno nikome neće ostati dužan.
„Snage ima jer ima podršku i Europe, a zasigurno će ju dobiti i od velikog broja hrvatskih građana. Plenković je za HDZ definitivno dobitna karta za pobjedu na predstojećim izborima jer je mnogo jači od Zorana Milanovića, bolje se kontrolira i ima bolje međunarodne kontakte“, kaže diplomat.

Iako se govorilo da je vrata HDZ-a Andreju Plenkoviću otvorila upravo Jadranka Kosor te je bio i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a u njenom timu, naš izvor tvrdi da se, dolaskom Plenkovića a čelo stranke, za Kosor neće ni odškrinuti, a kamoli otvoriti vrata HDZ-a.

„Povratak Jadranke Kosor u HDZ je nemoguć, kao i povratak Ive Sanadera. Razlozi zbog kojega su Sanaderu vrata stranke zauvijek zatvorena se znaju, a Kosor je pak otišla u potpuno drugu stranu, u međuvremenu je po svemu pljuvala, a njen je ego nabujao u super-ego“, kaže diplomat.

Nakon što je Brkić objavio da će se izbori u HDZ-u održati 17. Srpnja, po principu jedan član – jedan glas, siguran je, kaže, da je Plenković jedni pravi favorit, apsolutno je spreman, a izbori su, tvrdi, za njega došli baš u pravo vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara