Vlada o obilježavanju dana mira u muzejima, školama i vrtićima

REPUBLIKA Hrvatska pridružila se brojnim državama koje će prigodno obilježiti Međunarodni dan mira, 21. rujna, a kako je priopćio vladin Ured za odnose s javnošću, vrtići, osnovne i srednje škole te učenički domovi pozvani su raznim aktivnostima i programima, tematskim satovima, literarnim i likovnim radovima, obilježiti taj dan.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana mira organizirane su muzejsko-kreativne radionice u zagrebačkim muzejima; Arheološkom, Hrvatskom povijesnom, Muzeju za suvremenu umjetnost, Muzeju za umjetnost i obrt te u Galeriji Antuna Augustinčića i Muzeju Hrvatskog zagorja u Klanjcu.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu organizirat će se radionice pod nazivom "Mir, Mir? Arhimir" gdje će djeca na Dan mira, 21. rujna, moći sama potražiti i nacrtati predmete koji ih na bilo koji način podsjećaju na pojam mira ili napisati poruku mira svijetu. U nedjelju, 21. rujna, ulaz u Arheološki muzej u Zagrebu bit će besplatan za sve uzraste.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu održat će u suradnji s Centrom za mirovne studije radionicu "Mali korak do mira" koja će se održati 21. rujna u Strukovnom i umjetničkom učilištu u Zaboku. Ulaz je besplatan. Cilj je radionice osvješćivanje djece i mladih o mogućnosti aktivnog sudjelovanja u rješavanju sukoba i nesporazuma. Likovni radovi napravljeni na radionici bit će izloženi u Muzeju suvremene umjetnosti, odnosno u Strukovnom i umjetničkom učilištu u Zaboku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski povijesni muzej organizira radionicu pod nazivom "Simboli i značenja mira" kojoj je svrha naučiti cijeniti, razumjeti i provoditi mir. Posjetitelji će u nedjelju, 21. rujna, u Hrvatskom povijesnom muzeju moći razgledati dječje radove te će sami moći slikom i riječju poručiti mir. Muzej je otvoren od 10 do 13 sati, a ulaz je besplatan.

Muzej za umjetnost i obrt će u nedjelju, 21. rujna, izložiti zajednički rad muzejske publike o temi čuvanja kulturne baštine. Od 10 do 13 sati bit će otvorena kreativna radionica te će svatko moći sudjelovati u kreiranju velikog, tematskog kolaža.

Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu pridružit će se obilježavanju Međunarodnog dana mira likovnom radionicom koja će se održati 19. rujna od 11 do 14 sati, a na kojoj će učenici viših razreda osnovnih škola iz Klanjca, Kraljevca na Sutli, Kumrovca i Tuhelja izraditi "Granu mira".

"Grana mira" bit će izložena od 21. rujna u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, koja će biti otvorena od 9 do 17 sati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara