Vlada o sprječavanju sukoba interesa

HRVATSKA Vlada utvrdila je danas konačni tekst zakona koji bi trebao spriječiti sukob javnih i privatnih interesa kod osoba koje obnašaju javne dužnosti.

Vlada pred Sabor ide s prijedlogom da se popis dužnosnika za koje bi zakon vrijedio proširi i na osobe iz oružanih snaga, sve do zapovjednika i zamjenika zapovjednika grana, te zapovjednika korpusa Oružanih snaga.

Predloženi zakon sadrži niz političkih, ali i moralnih obveza za dužnosnike.

Dužnosnici primjerice neće smjeti obećavati zaposlenje u zamjenu za dar, neće smjeti utjecati na dobivanje poslova, neće smjeti koristiti povlaštene informacije.

Glede darova moći će zadržati i neće trebati prijaviti samo dar vrijedan do 500 kuna, dok će darove iznad toga morati prijavljivati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo od sedam članova imenovat će Hrvatski sabor - četiri iz saborskih redova, a ostali će biti ugledni javni djelatnici. Predsjednik povjerenstva neće smjeti biti član stranke na vlasti.

Dužnosnici neće moći biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava. Iznimka će biti društva u državnom vlasništvu i od posebnoga interesa za državu. Popis takvih društava, na prijedlog Vlade, utvrdit će Sabor.

Donošenje predloženog zakona pridonijet će afirmaciji politike i političara, ocijenila je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović.

Donošenje predloženog zakona vladajuća koalicija najavljivala je na početku mandata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara