VLAHUŠIĆ: HRVATSKA JE DOBILA ZDRAVSTVENE ZAKONE USKLAĐENE S EU

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je danas kako je Hrvatska prošloga tjedna, nakon glasovanja u Hrvatskom saboru, u jednom danu dobila sedam novih zakona iz područja zdravstva koji su u potpunosti usklađeni sa zakonima Europske unije. L

Zakonima se prvi put u Hrvatskoj reguliraju profesije liječnika, stomatologa, medicinskih biokemičara, ljekarnika te medicinskih sestara, a važnu ulogu u stručnom i etičkom nadzoru imat će njihove strukovne komore, rekao je Vlahušić na konferenciji za novinare.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti određuje da zdravstvene usluge u Hrvatskoj pružaju javne i privatne zdravstvene ustanove, budući da se zdravstvenom djelatnošću mogu baviti i trgovačka društva.

Novinu u zakonu predstavlja i mogućnost osnivanja grupnih praksi koje mogu dobrovoljno osnivati zdravstveni radnici, a u zakon je unesena i odredba o kategorizaciji bolnica prema djelatnostima koje obavlja.

Zakonom o lijekovima i medicinskim proizvodima predviđa se, među ostalim, osnivanje državne Agencije za lijekove i medicinske proizvode čija je zadaća da regulira tržište lijekova u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Vlahušić najavio je kako će ta Agencija, kao i sve ostale institucije čije osnivanje predviđaju zakoni zaživjeti do kraja mandata ove Vlade.

To znači da će do kraja godine biti osnivani, među ostalima, Hrvatska sestrinska komore kao najviša strukovna udruga medicinskih sestara i tehničara, nacionalni Institut za mentalno zdravlje, a bit će završen i ustroj 23 doma zdravlja koja će djelovati u Hrvatskoj.

Vlahušić pritom napominje kako će paket zdravstvenih zakona biti zaokružen donošenjem zakona o pravima pacijenata koji će se u proceduri naći na jesen.

Svoje zadovoljstvo novim zakonima iskazali su predstavnici liječničke, stomatološke i ljekarničke komore, te Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara