Vojvodina predlaže: Buduća zastava trobojnica s tri zvjezdice, himna "oda radosti"

VOJVOĐANSKA zastava ubuduće bi trebala biti crvenoplavobijela trobojnica s tri žute zvjezdice, a himna "Oda radosti" Ludviga van Bethovena, prijedlog je Odbora za statut Skupštine Vojvodine, koji bi se pred zastupnicima trebao naći idućega petka, 27. veljače.

Kako je agenciji Beta u srijedu izjavio potpredsjednik vojvođanskog parlamenta Aleksandar Kravić, tekst himne - kojega je pisao Johan Wolfgang Goethe - bit će prepjevan na srpski i na jezike vojvođanskih nacionalnih manjina, a zastava će imati isti raspored boja kao i srpska, s tim što bi srednje, plavo polje, trebalo biti znatno šire od crvenog i bijelog. Na plavom polju bit će tri zvjezdice, po uzoru na zvjezdice sa zastave Europske unije, koje će simbolizirati tri vojvođanske regije - Srijem, Banat i Bačku.

"Bojama zastave želimo izraziti pripadnost Vojvodine Srbiji, ali i specifičnost naše pokrajine u odnosu na Srbiju. Zvjezdicama želimo izraziti našu proeuropsku orijentaciju", kazao je Kravić, dužnosnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici parlamentarnog Odbora za statut prijedloge buduće zastave i himne prihvatili su svi članovi osim člana Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

U parlamentu apsolutnu zastupničku većinu imaju Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara.

Skupština Vojvodine je prije dvije godine ustanovila i vojvođanski grb, tri polja na kojima su simboli Bačke, Banata i Srijema - apostol Pavle, lav i jelen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara