Vrdoljak: Tsunami destrukcije HDZ-a i MOST-a bio je usmjeren na obrazovanje

Vrdoljak: Tsunami destrukcije HDZ-a i MOST-a bio je usmjeren na obrazovanje

Foto: FAH

"U ŠEST mjeseci Vlade HDZ-a i Mosta sve je bilo destruktivno, nismo vidjeli baš ništa konstruktivno, ali ono što nas je zapanjilo jest da je fokus destrukcije u tom razdoblju bilo obrazovanje", rekao je predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak s konferencije kojom je HNS upozorio da je obrazovanje i dalje na udaru Vlade na odlasku.

Priopćenje HNS-a o konferenciji u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Vrdoljak je podsjetio da je Vlada iz proračunskog novca predviđenog za obrazovanje uzela 280 milijuna kuna, zaustavila je kurikularnu reformu i isplate stipendija studentima, da bi u konačnici donijela odluku o zaustavljanju svih mjera aktivne politike zapošljavanja, koje su najvećim dijelom išle prema mladim, obrazovanim ljudima. Tijekom posljednjih pet godina mjere aktivne politike zapošljavanja obuhvatile su 250 tisuća ljudi, a od mladih koji su bili obuhvaćeni mjerama stručnog osposobljavanja, njih 60 posto, po završetku programa, uspjelo je pronaći posao.

"Tsunami zvan HDZ i MOST posebno se reflektirao na sustav obrazovanja, na jedinu šansu da Hrvatska uspije u budućnosti. Dobro je da Vlada nije imala više vremena, jer su pokazali da ne mogu i ne znaju upravljati svojim proračunom ni šest mjeseci. Njima se dogodilo da nakon šest mjeseci više nemaju sredstava za ključne mjere", poručio je Vrdoljak ocijenivši da je zbog destrukcije i eksperimenta koji se pokazao vrlo lošim izgubljena cijela godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I HDZ i Most su i u kampanji i dok su vladali govorili da treba obratiti pažnju na iseljavanje mladih iz Hrvatske, da je potrebno dati dodatnu šansu i pažnju mladima ljudima da ne odlaze, a onda su svim mjerama koje su donijeli poslali poruku da se ti mladi ljudi nemaju šansu ni obrazovati, ni imati aktivnu politiku Vlade svoje zemlje, koja bi im pomogla da pronađu posao", rekao je Vrdoljak.

"Prva stvar nakon formiranja nove Vlade u rujnu bit će osigurati nastavak kurikularne reforme, vratiti sredstva za stipendije i vratiti sredstva za aktivnu politiku zapošljavanja, i tako poslati vrlo jasnu poruku da budućnost Hrvatske nije uništiti obrazovanje i šansu mladima, ni otjerati iz Hrvatske sve pozitivne potencijale, nego o tome brinuti, voditi konstruktivnu i proaktivnu politiku, a ne destruktivnu kakvu smo gledali zadnjih šest mjeseci", rekao je predsjednik HNS-a.

Pusić: Obrazovanje je temelj svega

"Obrazovanje je važno u svakoj zemlji, ali u zemlji veličine i položaja Hrvatske obrazovanje je i gospodarska, i demografska politika, i politika zaštite okoliša, i mirovinska, i politika u znanosti. Obrazovanje je temelj svega i odrežete li obrazovanje, kao što je to učinila ova Vlada koja u šest mjeseci nije uspjela ništa, osim sustavno uništavati obrazovanje, odrezali ste Hrvatskoj noge kojima treba trčati u budućnost", rekla je počasna predsjednica HNS-a i potpredsjednica Sabora Vesna Pusić.

"Ne smijemo dopustiti da Hrvatska zbog loše politike u obrazovanju potone financijski, ekonomski i demografski, i da potone u svom samorazumijevanju, samopoštovanju i identitetu. Ni neće", zaključila je Vesna Pusić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara