Vrhovni šijitski vođa Sistani krenuo prema Najafu

IRAČKI vrhovni vjerski šijitski vođa, veliki ajatolah Ali al-Sistani u četvrtak se zaputio u Najaf kako bi pokušao nagovoriti pristaše radikalnog šijitskog svećenika Moqtade al-Sadra da napuste hram Imama Alije, čime bi se završila tri tjedna krvavih borbi sa američkim marincima u tom gradu.

Prema izjavama očevidaca, al-Sistani se u koloni vozila pod velikom policijskom zaštitom iz južnog grada Basre uputio prema Najafu. Putovanje će trajati nekoliko sati, predviđa Reuters.

Ajatolah al-Sistani je pozvao tisuće svojih pristaša koji su se u četvrtak uputili prema Najafu da ne ulaze u razrušeni sveti grad dok on ne dođe, kazao je ajatolahov viši pomoćnik Hamed al-Khafaf.

On je dodao da će al-Sistani po dolasku u Najaf pokrenuti incijativu da zaustavi pobunu radikalnih šijita u Najafu, koji su nalaze u svetom hramu imama Alije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al-Sistani je pozvao sve Iračane na marš prema Najafu kako bi pomogli spasiti sveti grad razrušen u borbama između pobunjenika i američkih marinaca. Mnogi su već započeli to putovanje.

Pomoćnik al-Sadra, Ahmad Alshaibani, čije riječi prenosi arapska televizija Al Jazeera, tvrdi da su američki tenkovi gađali skupine Iračana na tom maršu. Dodao je da je pri tom ubijeno više od 16 osoba, te ranjeno najmanje 120. No, neovisne potvrde te informacije nije bilo moguće dobiti.

Najaf je rano u četvrtak protresla baražna topnička vatra, dok su američke postrojbe pojačale svoju opsadu hrama u kojem su šijitski militanti. Najmanje pet eksplozija se začulo u središtu grada.

Dok su se američki tenkovi i postrojbe po danu približile hramu, američko zrakoplovstvo je u četvrtak noću snažno bombardiralo pobunjeničke položaje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara