Vrhovni sud sutra o žalbi na oslobađajuću presudu bivšim bjelovarskim policajcima optuženima za ratni zločin

VRHOVNI sud odlučivat će sutra o žalbi tužiteljstva na presudu kojom su trojica bivših i jedan aktivni bjelovarski policajac oslobođeni optužbe za ubojstvo šest ratnih zarobljenika, rezervista JNA 1991. kraj Bjelovara.

Bivši policajci Luka Markešić, Zdenko Radić i Ivan Orlović, te aktivni policajac Zoran Maras prvostupanjskom su presudom bjelovarskog Županijskog suda, u prosincu 2001., nakon sedmodnevnog suđenja, oslobođeni optužbe za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilnim stanovništvom. Njih se teretilo da su u listopadu 1991. iz zgrade Policijske uprave u Bjelovaru izveli šestoricu ratnih zarobljenika, rezervista JNA i strijeljali ih u šumi kraj Bjelovara. Strijeljanje je preživio jedino civil Savo Kovač iz Bjelovara koji je bio teško ranjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na oslobađajuću presudu bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je u siječnju 2002. žalbu jer smatra da je sud oslobađajuću presudu temeljio na nepotpunim i netočno utvrđenim činjenicama.

Vijeće Vrhovnog suda će na sutrašnjem za javnost otvorenom dijelu sjednice saslušati najvažnije dijelove sudskog postupka i navode iz žalbe tužiteljstva, nakon čega bi "iza zatvorenih vrata" trebalo donijeti konačnu odluku.

U vrijeme ubojstva šestorice rezervista JNA Markešić je bio zamjenik načelnika za operativne poslove bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave, a Radić, Orlović i Maras pripadnici specijalne policije. Optuženi su do presude bili četiri mjeseca u pritvoru, a na suđenju je svjedočilo 27 svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara