Vujić: skupovi ministara u opatiji priznanje Ministarstvu kulture RH

Skupovi ministara kulture u Opatiji veliko su priznaje Ministarstvu kulture RH, izjavio je hrvatski ministar kulture Antun Vujić u povodu tih skupova koji će se održati u Opatiji. L

Ministar napominje da će tim skupovima biti nazočno šezdesetak ministara kulture, što im daje posebnu kvalitetu.

Posebno upozorava na raspravu o kulturnoj baštini na kojoj će ministri predstaviti iskustva iz vlastitih zemalja.

Drži vrlo značajnim i razgovor o duhovnoj kulturnoj baštini koja je dosad bila zapostavljena. Dodaje kako će se raspravljati i o zaštiti nacionalnog kulturnog identiteta što je osobito važno u procesu globalizacije.

Kulturne industrije često idu smjerom koji na neki način ignorira nacionalni kulturni identitet, rekao je hrvatski ministar, dometnuvši kako se zbog toga očekuje i donošenje Deklaracije o interkulturnom dijalogu i sprječavanju sukoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 17. do 19. listopada održat će se Šesti ministarski sastanak Međunarodne mreže za kulturnu politiku INCP na kojem će ministri kulture raspravljati o modelima financiranja kulture, međunarodnoj konvenciji o kulturnoj različitosti te suradnji INCP-a s UNESCO-om.

Tom sastanku prethodi Četvrta konferencija međunarodne mreže za kulturnu raznolikost (International Network for Cultural Diversity) INCD, koja se održava od 12. do 15. listopada u Opatiji.

Treći značajni opatijski sastanak je Konferencija ministara kulture zemalja članica Vijeća Europe, od 20. do 22. listopada.

Prva u nizu od triju konferencija okupila je nevladine organizacije, a glavna joj je svrha donošenje Konvencije o kulturnoj raznolikosti, odnosno zalaganje za ravnomjernijom i pravednijom kulturnom razmjenom u doba globalizacije i ubrzane liberalizacije svjetske trgovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara