Vukovar: Otvorena obnovljena stambena zgrada- obnovu financirala Austrija

ZGRADU su svečano otvorili ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Austrije Ursula Fahringer. Radove je izvodila vukovarska tvrtka "Volko" i završila ih u roku od pet mjeseci.

Savezno ministarstvo za vanjske poslove Republike Austrije je prije tri godine između ostalog darovalo i 820.000 eura za obnovu stambene zgrade sa 56 stanova za povratnike u vukovarskoj četvrti Borovo naselje.

Ministar Kalmeta je na današnjoj svečanosti u Vukovaru izjavio kako je u obnovi danas predanog objekta njegovo Ministarstvo bilo samo servis s iznosom od oko 200.000 kuna što je uloženo u izradu projektne dokumentacije i za nadzor radova. Kalmeta je najavio kako će bude li još sličnih projekata austrijske vlade njegovo Ministarstvo dati svu moguću potporu kako bi se takvi projekti što brže ostvarili.

Kako je izjavio minisitar, u obnovu kuća Hrvatska je dosad uložila oko 14 milijardi kuna koliko će, kada bude gotova stajati autocesta od Zagreba do Splita.

U Vukovaru su do sada obnovljena 2.142 stana. Ove je godine obnovljeno 250 a do kraja obnove trebalo bi završiti još oko 700 stanova. Ukupno je u Vukovarsko-srijemskoj županiji obnovljeno 23.458 stanova u što je uloženo oko 3,74 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je golem novcu te je stoga donacija prijateljskih vlada kao što je austrijska i te kako potreban, rekao je ministar Kalmeta dodajući kako je namjera resornog ministarstva završiti obnovu do ljeta ili jeseni slijedeće godine.

Ministar Kalmeta je s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstava Petrom Čobanković danas obišao i sportsku dvoranu Osnovne škole A. G. Matoš u Tovarniku koja je u izgradnji te crkvu sv. Mateja koja se obnavlja u što je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka o ukupno uložilo 7,6 milijuna kuna.

Ministri su u Lovasu položili temeljni kamen za izgradnju športske dvorane pri Osnovnoj školi u tom mjestu koje isto Ministarstvo financira sa 5,7 milijuna kuna.

Prije svečanosti u Vukovaru ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković je u Tovarniku mjestu na krajnjem istoku Hrvatske svečano pustio u rad crpnu stanicu koja će osim opskrbe pitkom vodom služiti i za navodnjavanje oko 600 hektara poljoprivrednih površina. U taj su projekt Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva vodnog gospodarstva te Hrvatska vodoprivreda uložili 1,5 milijuna kuna.

(Hina) xjvrd yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara