WASHINGTON: ŽUŽUL S KONGRESNICIMA O JAČANJU ODNOSA HRVATSKE I SAD-A

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarao je u četvrtak u Washingtonu s nizom američkih kongresnika o jačanju američkohrvatskih odnosa i američkoj potpori Hrvatskoj za uključenje u NATO.

Žužul se na Capitol Hillu sastao s kongresnicima Danom Rohrabacherom, Georgeom Radanovichem, Candice Miller, Steveom Chabotom, Thaddeusom McCotterom, Eliotom Engelom i Christopherom Smithom.

Nakon razgovora kongresnik Engel je novinarima rekao da podržava uključenje Hrvatske u NATO i Europsku uniju, te da će nastaviti raditi na jačanju veza između Sjedinjenih Država i Hrvatske.

"Mislim da je Hrvatska zemlja kojoj će koristiti da bude dio NATO-a, kao što će NATO-u koristiti da ima Hrvatsku kao člana", rekao je Engel, član kongresnog Odbora za međunarodne odnose.

Engel, koji pruža stalnu potporu Hrvatskoj, jedan je od predlagača najnovije rezolucije Zastupničkog doma Kongresa o potpori prijamu Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO, koja bi uskoro trebala biti izglasana.

Kongresnik Smith je kazao kako će kao supredsjedatelj kongresnog Helsinškog povjerenstva podržati uključenje Hrvatske u NATO.

"Mi smo prijatelji, želimo biti dobri partneri i što prije Hrvatska postane dio NATO-a to bolje", rekao je Smith.

Današnji razgovori na Capitol Hillu dio su strategije ministra Žužula da osigura potporu Hrvatskoj u američkom Kongresu koji ima bitnu ulogu u formiranju američke vanjske politike i može igrati ključnu ulogu u učvršćivanju odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svrha je općenito učvršćivanje odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država posebice s Kongresom", rekao je Žužul govoreći o svom posjetu Washingtonu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar Žužul su prigodom posjeta SAD-u u siječnju ove godine nastojali u Kongresu potaknuti potporu Hrvatskoj za ulazak u NATO, a posljedica toga je rezolucija podrške ulasku Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO koja bi uskoro trebala biti izglasana.

Žužul je u četvrtak pokrenuo inicijativu za uspostavu kluba zastupnika Kongresa prijatelja Hrvatske o čemu je razgovarao s američkim kongresnicima i za koji očekuje da bi uskoro mogao biti formiran.

Na pitanje da li bi Hrvatska trebala poslati vojnike u Irak, Engel je rekao kako o tome treba odlučiti hrvatska Vlada, a da bi SAD pozdravile jačanje koalicije u Iraku.

"Hrvatska je pokazala da je dobar saveznik Sjedinjenih Država i mi pozdravljamo sve oblike suradnje između SAD-a i Hrvatske", rekao je američki kongresnik.

Kongresnik Smith je kazao kako je u Iraku koalicija onih koji žele sudjelovati, te da su svi oni koji to žele dobrodošli.

On je međutim naglasio kako je "Hrvatska prošla mnogo toga" i da je "sada ključno raditi s Hrvatskom tako da može nastaviti obnovu" i učvrstiti svoju demokraciju.

(Hina) xsl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara