Za POS u Zagrebu i Sesvetama izabrane najbolje studije

U OKVIRU Programa društveno poticane stanogradnje (POS) u Zagrebu i Sesvetama danas su u Udruženju hrvatskih arhitekata predstavljena dva prvonagrađena rada na natječaju za izradu prostorno programskih studija stambenih naselja na lokaciji vojarna ŠpanskoOranice u Zagrebu i SopnicaJelkovec u Sesvetama.

Natječaj su raspisali Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo i Udruženje hrvatskih arhitekata. U natječajnom roku za zagrebačku lokaciju je prispjelo 10 radova, a odabran je rad Zorana Hebara iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba, dok je na natječaju za sesvetsku lokaciju, također među 10 radova, pobijedio Arhitektonski fakultet - Zavod za urbanizam i prostorno planiranje.

Prvonagrađeni radovi ponudili su naselja u zelenilu, s pješačkim zonama i s razvijenom infrastrukturom: sportskim terenima, vrtićima i školom, kulturnim sadržajima.

Predsjednica ocjenjivačkog suda Alenka Košiša Čičin-Šain je naglasila da je njihova kvaliteta i u tome što mogu ići brzo u realizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako je u Španskom planirana izgradnja oko 1400 stanova i u Sesvetama 2725. Ukoliko bi radovi započeli u listopadu ove godine, krajem 2004. i početkom 2005. u tim bi naseljima nikli mali gradovi, rečeno je i naglašeno da će u tu svrhu biti osigurano 300 milijuna eura.

Ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić je naglasio da u Zagrebu nakon niza godina počinje gradogradnja navodeći da pritom nije riječ samo o stanovima POS-a nego i cjelovitom sagledavanju razvoja grada.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Ivan Juras je izrazio zadovoljstvo što je učinjen povratak autentičnim arhitektonskim vrijednostima i sistemskoj gradnji koja je nudila komplekse poput Jaruna. Zahvalio je ministru Čačiću što je tim projektom pružena prilika za afirmaciju mladim arhitektima.

(Hina) bdj sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara