"Za posao u Zrinjevcu treba tri, a u ZET-u pet tisuća eura"

"Za posao u Zrinjevcu treba tri, a u ZET-u pet tisuća eura"

AKO JE vjerovati tvrdnjama koje je u nastavku saborske sjednice danas izrekla HDZ-ova zastupnica Božica Šolić, kandidati koji se žele zaposliti u poduzećima Zrinjevac ili Zagrebački električni tramvaj (ZET) prilikom prijave za posao ne trebaju se oslanjati na svoje životopise i zamolbe za posao već samo trebaju duboko posegnuti u džep i "podmazati" čovjeka na pravom mjestu.

Šolić naime tvrdi da je javna tajna da Zrinjevac i ZET imaju cijenu za svoja radna mjesta. Tako se za radno mjesta radnika koji kosi travu po parkovima i livadama u Zagrebu traži tri tisuće eura, dok vozač u ZET-u posao može dobiti za "svega" pet tisuća eura.

HDZ-ova zastupnica ove je podatke iznijela na dijelu sjednice na kojem se raspravljalo o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa odnosno o osnivanju novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te je pri tom Željka Jovanovića, predsjednika Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije, pitala što je poduzeo u pogledu sprječavanja korupcije u Zagrebačkom holdingu u čijem se sastavu nalaze tvrtke Zrinjevac i ZET.

Jovanović je rekao da ne zna ništa o tim slučajevima te je pozvao Šolić da o njima podnese kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu (DORH). Zatim je rekao da će i sam kontaktirati glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića od kojeg će zatražiti što brže rješavanje slučaja.

"Generala Zagorca za predsjednika Povjerenstva!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novom prijedlogu zakona, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ubuduće bi imalo 11 članova od čega šest političara i pet uglednika iz javnog života. Među političarima pak bilo bi tri vladajuća i tri oporbena zastupnika.

Takav se prijedlog pak ne sviđa pojedinim oporbenim parlamentarnim zastupnicima poput Vladimira Šišljagića (HDSSB) koji neprihvatljivim smatra to što će "uglednike" birati saborski Odbor za izbor i imenovanja u kojem pak većinu drže vladajući zastupnici.

Bivši HNS-ov, a sada nezavisni zastupnik Dragutin Lesar, nezadovoljan je činjenicom da će u budućem povjerenstvu sjediti čak šest političara zbog čega se ne može govoriti o depolitizaciji novog Povjerenstva obzirom da su do sada u njemu sjedila "samo" četiri političara.

Prijedlogom zakona nezadovoljan je i HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić koji drži da sve skupa služi tek "povremenoj zabavi naroda" te ironično predlaže da se za šefa Povjerenstva imenuje umirovljenog generala Vladimira Zagorca koji se pak nalazi u Austriji gdje je u svojevrsnom bijegu pred hrvatskim pravosuđem.

I.K.
 Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara