Zagreb - otvorena izložba Dimitrija Popovića posvećena Daliju

Zagrebačka galerija "Mala" pridružila se svjetskoj proslavi 100. obljetnice rođenja kralja nadrealizma Salvadora Dalija (19041989) izložbom "Homage a Dali" Dimitrija Popovića, koja je u počast velikome majstoru otvorena u podne. L

Pokrovitelj izložbe je španjolsko veleposlanstvo u Zagrebu, a otvorio ju je ataše za kulturu tog veleposlanstva Victor Hugo Portillo.

Izloženo je 20-ak Popvićevih crteža, a uz triptih "Ja sam genije" i niz predmeta koji potenciraju nadrealistički kontekst - zamotanu lutku, čavao, kamen, jaje, perje, žlicu, svijeću, kruh i čašu.

Autorica predgovora u katalogu izložbe Vesna Kusin istaknula je da je Dimitrije Popović tom izložbom galeriju "Mala" pretvorio u svojevrsni nadrealistički kabinet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nazivi djela, "Ja sam genije", "Početak ekstaze", "Psihodelično podne", "Jaje na oko", upućuju na to da su za tu prigodu nastali Dimitrijevi radovi u relaciji s opusom i osobom kojoj odaju počast.

Vesna Kusin ističe kako je obojici slikara zajednička opsesija smrt, koju transponiraju na različite načine, a napominje i da su Dali i Popović izlagali i na nekim skupnim izložbama prije 30-ak godina u Parizu.

Otvorenje izložbe obogatila je baletna točka koju su na španjolsku glazbu, u režiji i koreografiji Dinka Bogdanića, izveli prvaci baleta HNK. Na otvorenju je bilo nekoliko stotina poštovatelja Dimitrijeva i Dalijeva likovnog djela.

(Hina) xta yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara