Zagreb: Povjerenstvo za utvrđivanje prenamjene zemljišta priprema izvješće za skupštinsku sjednicu

POVJERENSTVO Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u Generalnom urbanističkom planu (GUP) Zagreba danas je raspravljalo o izvješću i zaključcima koje će, nakon dodatnog usklađivanja, sutra prihvatiti i uputiti Gradskoj skupštini za razmatranje na sjednici krajem svibnja.

Gradskom poglavarstvu će, kako stoji u zaključcima, među ostalim, predložiti da se vlasnicima čije je zemljište prostornim planom namijenjeno za javnu zelenu površinu ili za drugu javnu potrebu isplati odgovarajuća pravična naknada. Od Poglavarstva će tražiti i hitnu provedbu uklanjanja bespravno sagrađenih građevina.

Predsjednik Povjerenstva Zdravko Tomac je naveo kako nije problem samo bespravna gradnja nego i gradnja s "papirima", pa je predložio osnivanje posebnog tijela koje bi se bavilo i tim problemima jer su neke građevine zapravo "poludivlje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Povjerenstva Miroslav Rožić (HSP) složio se da ima primjera, kao u Šestinama, da se "pod krinkom adaptacije grade dvokatnice" te inzistirao da se utvrdi je li istina kao što tvrdi Gradski zavod za planiranje razvoja grada da su u GUP-u iz 2003. zelene površine za tri posto (za 1,5 milijun četvornih metara) veće nego u GUP-u 1986. Također jer upitao nije li glavni problem u tome što se visokokvalitetno zemljište u sjevernoj zelenoj zoni pretvorilo u građevinsko, a manje vrijedno zemljište u zeleno.

"Utvrdio sam da su GUP-om nezadovoljni građani, struka i gradski zastupnici", rekao je Rožić i naglasio kako treba vidjeti tko stoji iza prenamjene zemljišta i drugih nepravilnosti koje je utvrdilo Povjerenstvo. Dodao je kako je danas moguće da građanin u javnoj raspravi dade primjedbu na koju struka odgovori, no taj odgovor politika može promijeniti. Članovi Povjerenstva složili su se da je sadašnji sistem javne rasprave "nakaradan" i pozvali struku da tu preuzme odgovornost.

Tomac je zaključio da rad Povjerenstva, njegovo izvješće i zaključci trebaju biti poticaj da se mnoge stvari u tom sistemu promjene i da svi građani, vlasnici zemljišta dođu u ravnopravnan položaj kako se ne bi dešavalo da graditi mogu samo odabrani.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara