Zagreb: Prijatelji životinja prosvjedovali ispred McDonald´s-a

NOSEĆI transparent "Je li Vaš hamburger imao lice?" dvadesetak članova udruge "Prijatelji životinja" okupilo se danas ispred McDonaldsova restorana u Jurišićevoj ulici prosvjedujući protiv "okrutnog klanja životinja, prodaje nezdrave hrane i reklamne manipulacije djecom".

Aktivisti za prava životinja i promicanje vegetarijanske prehrane izložili su na štandu ispred restorana odrezanu teleću glavu, kupljenu u mesnici, upozoravajući da se u McDonalds-ovu lancu brze hrane najviše konzumira kravlje meso, a milijuni životinja okrutno stradavaju na njihovim farmama i pogonima.

Brojne udruge "Prijatelja životinja" diljem svijeta zadnjih 15 godina današnji Svjetski dan hrane obilježavaju i kao Svjetski dan borbe protiv McDonalds-a, za njih simbola okrutnosti prema životinjama, uništavanja okoliša krčenjem šuma radi stvaranja pašnjaka i manipulacije djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nijedna mesnica ili ćevabdžinica ne može se po štetnosti mjeriti s ogromnom svjetskom korporacijom kao što je McDonalds", kaže koordinator udruge Luka Oman. Istaknuo je da McDonalds najviše optužbi prima zbog manipulacije djecom jer ih igračkama i reklamama privlači u restorane stvarajući tako od njih ovisnike o nezdravoj i nekvalitetnoj hrani.

Dok su "Prijatelji životinja" građanima dijelili letke s porukama "Izbacite leševe iz svojih tanjura" i "Da klaonice imaju staklene zidove, svi bi bili vegetarijanci", voditeljica odnosa s javnošću McDonalds-a Hrvatske Deana Stipanović ustvrdila je da "aktivisti za zaštitu prava životinja imaju demokratsko pravo iskazivanja svojega mišljenja", ali takvi prosvjedi nimalo ne ugrožavaju promet restorana niti utječu na stavove njihovih gostiju.

Isto se moglo zaključiti i po komentarima gostiju i prolaznika, koji, iako zgroženi prizorom odrezane i oguljene teleće glave, nisu izjavljivali da će ih to omesti u prehrambenim navikama.

"Vegetarijanstvo je zdravije i oni su pravu, ali teško je odjednom promijeniti stare navike. A i ovo je jeftinije od vegetarijanskog ručka od 60 kuna", kazala je jedna umirovljenica upravo dovršavajući svoj hamburger.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara