zagreb: projekt milana šosteriča prvonagrađeno rješenje za zgradu Muzičke akademije

Projekt arhitekta Milana Šosteriča i suradnika prvonagrađeno je idejno arhitektonskourbanističko rješenje zgrade Muzičke akademije koje je između 32 rada izabrao ocjenjivački sud na čelu s predsjednikom Franom Paraćem, dekanom Muzičke akademije.

Parać je na konferenciji za novinare u Društvu arhitekata Zagreba istaknuo da su svi pristigli radovi bili prilično kvalitetni s obzirom na zahtjevnosti i akustičke probleme koji se postavljaju prilikom realizacije zgrade Muzičke akademije.

Dopredsjednik Ocjenjivačkog suda arhitekt Ivan Crnković je naveo da nijedno rješenje nije opravdalo rušenje stare i gradnju nove zgrade. Također je ocijenio da je prvonagrađeni Šosterič uspio riješiti problem promjene imidža i značenja kao i karakteristike mjesta gdje se nalazi bivša zgrada "Ferimporta".

"Kuća je bijela, a staklo svijetlosmeđe što pokazuje da je Šosterič s arhitektonskog prešao na skulpturalni problem", rekao je Crnković i dodao da je obnovom pročelja i drugim rješenjima autor u svom projektu višestruko rehabilitirao djelo arhitekta Stanka Fabrisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"S funkcionalne i konceptualne strane dvije zgrade su zadovoljile sve kriterije: Šosteričeva i projekt Igora Franića koji je u 'tie-breaku" izgubio prvo mjesto", rekao je član Ocjenivačkog suda arhitekt Saša Begović.

Dekan Muzičke akademije Frano Parać je izvijestio kako je Ministarstvo znanosti lani kreditom osiguralo 51 milijun kuna za prenamjenu zgrade, koju je Muzička akademija na 100 godina dobila na korištenje od Grada Zagreba. Izrazio je uvjerenje da bi se zgrada Muzičke akademije mogla početi graditi već krajem ove godine, ali i dodao da će taj rok biti ograničen ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole, pripremom projektne dokumentacije te provođenjem natječaja za izvođača radova.

Osim što će zadovoljiti kompletne zahtjeve Muzičke akademije, Zagreb će u novom objektu u samom gradskom središtu dobiti i novu koncertnu dvoranu. Na prostoru ispred zgrade smjestit će se nekoliko skulptura, među kojima i Prizemljeno sunce Ivana Kožarića koje će biti premješteno iz Bogovićeve ulice, istaknuto je na konferenciji za novinare.

(Hina) xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara