Zagrebačkoj banci s računa skinuto 168 milijuna kuna

HRVATSKA narodna banka jučer je s računa Zagrebačke banke skinula  je 168.62 milijuna kuna. Zanimljivo je da je jučer otvorena istraga protiv Andrije Kovačevića, vlasnika poduzeća Retag koji je tužio Zagrebačku banku i dobio spor.

HNB je ovrhu obavila nad Zagrebačkom bankom na osnovu zadnje presude Trgovačkog suda donesene krajem listopada ove godine. Trgovački sud utvrdio je iznos od 165 milijuna kuna, a HNB je tom iznosu dodao zaračunatu kamatu koja je u dva mjeseca dosegnula čak 3,62 milijuna kuna.

Dugotrajni sudski spor protiv Zagrebačke banke vodi se od 1986. godine za povrat uloga manje poznate tvrtke Retag (Tekstil), koji je tada iznosio 1100 kuna. Još u veljači 1996. godine obavljena je ovrha nad imovinom Zagrebačke banke u iznosu od 5,4 milijuna kuna. Od tada se vodio sudski spor oko izračuna kamata.

Trgovački sud u listopadu je donio četvrtu i vjerojatno posljednjom presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog provedbe ovrhe bit će smanjenje ovogodišnje dobiti dioničara Zagrebačke za 10 do 20 posto. No, i nakon oporezivanja dobit će biti veća od 700 milijuna kuna. Zagrebačka banka je najavila da ako ovrha i bude provedena da će se i dalje boriti za povrat novca ili za odgovarajuću naknadu.

Protiv Andrije Kovačevića (59), bivšeg vlasnika tvrtke "Retag" jučer je pokrenuta istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Istragu protiv Kovačevića pokrenuo je istražni sudac Ratko Šćekić na prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje Kovačevića sumnjiči da je zlouporabom položaja i ovlasti nezakonito od Zagrebačke banke pribavio 170,5 milijuna kuna Zagrebačke banke.

"Istražni sudac odbio je prijedlog tužiteljstva da se Kovačeviću odredi pritvor i da mu se kao mjera zaštite oduzme putovnica", kazao je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak.

Kovačevića se tereti da je raznim nezakonitostima uspio prikazati da je njegova bivša karlovačka tvrtka "Retag", koja je sada u stečaju, pravni sljednik tvrtke "Tekstil import-export". Ta tvrtka od Zagrebačke banke traži povrata osnivačkog uloga koji je 1986. vrijedio 1.100 kuna, a s kamatama je, po presudi zagrebačkog Trgovačkog suda, dosegao više od 165 milijuna kuna. Tužiteljstvo ga tereti za taj iznos i još 5,4 milijuna kuna koje su mu već isplaćene.

Kovačević je te optužbe odbacio na predistražnom ročištu u studenome.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara