ZAGUBLJENI DIO BACHOVE PARTITURE PRONAĐEN U JAPANU

Gotovo osamdeset godina zagubljeni dio jedne kantate Johanna Sebastiana Bacha, dosad poznate samo u fragmentima, pronađen je u Japanu, objavio je japanski profesor glazbe Tadashi Isoyama, dodavši kako je riječ o neprocjenjivom otkriću za glazbeni svijet.

Osam stranica skladbe "Svadbene kantate BWV 216" njemačkog baroknog majstora nedavno je pronađeno u imovini japanske klasične pijanistice Chieke Hare koja je preminula 2001., rekao je Isoyama.

Pronađeni dijelovi odnose se na dionice za sopran i alt kantate koju je Bach skladao 1728. za udaju kćeri jednog carinika. Djelo se poslije toga našlo u kolekcionarskim vodama, a posljednje se zna da je bilo u vlasništvu obitelji njemačkog skladatelja Felixa Mendelsohna 1926.

Iako je većina tog djela i dalje izgubljena, ovo je važan pronalazak za proučavanje Bachova rada, jer je riječ o dijelovima za koje se smatra da su bili dijelom izvorne izvedbe kantate 1728.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isoyama je rekao da postoje kopije dionica za sopran i alt, ali s razlikama u odnosu na otkriveni original, pisan rukom pod Bachovim nadzorom u vrijeme nastanka kantate.

Pijanistica Hara većinom je nastupala u Europi, a bila je udana za španjolskog čelista Gaspara Cassada, za kojeg se pretpostavlja da je dobio dio partiture od obitelji Mendelssohn.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara