Zavod za javno zdravstvo i Hrvatske vode prešućivali da Pivovara godinama truje građane?

Zavod za javno zdravstvo i Hrvatske vode prešućivali da Pivovara godinama truje građane?

KARLOVAČKA pivovara ispuštanjem čak 60 puta više opasnih otpadnih tvari u okoliš od dozvoljenog zakonom godinama truje Karlovčane, pokazuju to dokumenti do kojih je došao Jutarnji list. Najgore od svega je to što su građani koji žive u Dubovcu trovani uz znanje Uprave Pivovare i, što je još strašnije, Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije i Hrvatskih voda, čiji čelni ljudi smatraju da bez obzira na drastične rezultate analiza nisu bili dužni obavijestiti nikoga osim naručitelja - Karlovačke pivovare.

Trovanje građana su tolerirale, a dijelom i zakonski omogućile, Hrvatske vode, što je vidljivo iz vodopravne dozvole i dozvolbenog naloga te pravilnika o graničnim vrijednostima u otpadnim vodama, koje posjeduje list. Tako prema važećoj vodopravnoj dozvoli koju su Hrvatske vode izdale Karlovačkoj pivovari 3. ožujka 2005. godine, Pivovara je u kanalizacijski sustav Karlovca mogla ispuštati otpadne vode uz maksimalne dopuštene vrijednosti “kemijske potrošnje kisika” (KPK) 700 miligrama kisika po litri, a “biološke potrošnje kisika” (BPK) 250 mg O2/l. 

Istoga dana Hrvatske vode Pivovari su izdale i dozvolbeni nalog u kojem je dopuštena KPK vrijednost 6000 tisuća mg, a BPK 4000 mg, obrazlažući da su te granične vrijednosti “utvrđene u svrhu zaštite rijeke Kupe, s obzirom na to da Karlovac nema sagrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda”.

Hrvatske vode nisu smjele Pivovari odobriti povećanje, jer Pravilnik  o graničnim vrijednostima opasnih tvari u otpadnim vodam definira da se dopuštene koncentracije opasnih tvari koje se ispuštaju u sustav javne odvodnje mogu i povećati od 700, odnosno 250 propisanih jedinica, ali samo ako sustav javne odvodnje ima uređaj za pročišćavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije od 10. siječnja prošle godine do 22. veljače ove godine 18 je puta obavljao analizu otpadnih voda Karlovačke pivovare, a čak 10 izvješća o izvršenoj kontroli vode imalo je oznaku “ne udovoljava vrijednostima dozvolbenog naloga”.

Šokantna je izjava ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. Boška Milankovića koji je izjavio da Zavod nije bio dužan izvijestiti ni Vodopravnu inspekciju, a ni Hrvatske vode o izmjerenim vrijednostima "jer mjerenja nisu bila javna nego naručena iz Pivovare".

Foto: Radio Mrežnica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara