ZAVRŠEN PRVI DIO SUMMITA KOIZUMIJA I KIM JONG-ILA

Japanski premijer Junichiro Koizumi je posjetio u subotu Pjongjang kako bi s tamošnjim liderom Kin JongIlom pokušao riješiti sporna pitanja sjevernokorejskog nuklearnog programa i Japanaca koje su sjevernokorejski agenti oteli tijekom Hladnog rata.

Koizumi je razgovarao s sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong-ilom kraće nego što je bilo predviđeno, samo 90 minuta, ali nije poznato s kojim uspjehom. Tijekom popodneva summit bi se trebao nastaviti.

Prije povratka u Tokio očekuje se i Koizumijeva konferencija za novinare. Ovo je njegov drugi posjet Sjevernoj Koreji od stupanja na vlast 2001. godine.

Prioritet posjeta je zaključivanje pitanja otetih Japanaca, koje potpuno remeti bilateralne odnose i sprečava svaku normalizaciju odnosa.

Tijekom prethodnog summita s Koizumijem u rujnu 2002., Kim Jong-Il je prvi puta priznao otmicu 13 Japanaca krajem sedamdesetih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema stručnjacima za korejska pitanja, postoje "veliki izgledi" da Kim-Jong-Il dopusti povratak u Tokio preostalih osam osoba koje su ostale u Sjevernoj Koreji, što bi značilo da će Japan deblokirati svoju pomoć beživotnom sjevernokorejskom gospodarstvu.

Analitičari također drže da bi poboljšanje odnosa s Tokijom dalo izoliranom Pjongjangu prednost u teškim pregovorima s Washingtonom.

Japan sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Rusijom i dvije Koreje sudjeluje u multilateralnim pregovorima kojima pokušavaju zaustaviti razvoj sjeverenokorejskog nuklearnog progrema, za sada bezuspješno.

(Hina) xtm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara