Završio sastanak jadransko-jonske inicijative

PRIHVAĆANJEM završnog dokumenta, u kojem je pozdravljen ulazak Slovenije u Europsku uniju i izražena puna potpora Hrvatskoj da nakon pozitivna mišljenja Europske komisije što prije počne pregovore o punopravnu članstvu EUa, danas je popodne u Portorožu završio sastanak predsjednika parlamenata Jadranskojonske inicijative.

Na sastanku, kojemu je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, raspravljalo se na zatvorenoj sjednici o ulozi parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative u stabilizaciji i napretku u regiji, te utjecaju nacionalnih zakonodavstava na ilegalne migracije. Ocijenjeno je da je upravo perspektiva članstva u EU, uz potrebne reforme i demokratizaciju, glavni okvir za stabilizaciju i napredak zemalja koje teže punopravnu članstvo.

"Nedavno proširenje EU-a s deset novih država članica povijesni je događaj. Izjavljujemo da će države uključene u Jadransko-jonsku inicijativu i dalje učinkovito raditi na ubrzanju europskih integracijskih procesa. Pozdravljamo nedavni ulazak Slovenije u EU i pozitivno mišljenje Europske komisije u vezi s molbom Hrvatske da se priključi Europskoj uniji. Smatramo da Hrvatskoj treba dati punu potporu kako bi mogla što prije početi pregovore o pridruživeju?, rečeno je u zajedničkom završnom dokumentu koji su prihvatili predsjednici i potpredsjednici parlamenata država Jadransko-jonske inicijative.

Pozdravljena je i nedavna ocjena EK glede "studije o izvedivosti", dokumentu koji se tiče spremnosti BiH da što prije počne pregovore s EU-om o institucionaliziranju svoje suradnje s EU.

"Čestitamo Sloveniji na ulasku u punopravno članstvo Europske unije. To je velik znak ohrabrenja i poticaja i za ostale zemlje, osobito za Hrvatsku", rekao je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare Vladimir Šeks, izrazivši posebno zadovoljstvo što je i u završnom dokumentu naglašeno pozitivno mišljenje koje je EK dao Hrvatskoj, te potporom zemalja članica Jadransko-jonske inicijative.

"To je dragocjena i važna potpora kojom se potiču i oni koji će u lipnju odlučivati o našoj kandidaturi i početku pregovora s EU", rekao je Šeks, dodavši da "dragoj i prijateljskoj susjednoj Sloveniji" čestita ulazak u EU i spremnost da zemljama Jadransko-jonske inicijative, koje teže učlanjenju, prenese svoja iskustva iz pregovaračkog procesa.

Šeks je istaknuo da je sastanak zemalja Jadransko-jonske inicijative na ovoj razini dao i signal vladama tih država da surađuju i usklađuju politiku potrebnu u sprječavanju ilegalnih migracija kao destabilizirajućeg čimbenika.

Predsjednik Zastupničkog doma Skupštine BiH Martin Raguž izrazio je na konferenciji za novinare očekivanje da će BiH do kraja godine s Europskom komisijom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Predsjednik Skupštine Srbije i Crne Gore Milorad Drljević istaknuo je važnost sastanka za SiCG koji sada nakon Slovenije preuzima jednogodišnje predsjedanje Inicijativom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatska krupnim koracima ide prema Europi i mi želimo što prije ući u EU", rekao je Drljević, dodavši da zemlje koje u regiji zaostaju u tom procesu očekuju suradnju i pomoć Hrvatske u približavanju EU, pomoć Slovenije glede iskustava u pregovaračkom procesu, te od Italije i Grčke kao članica EU-a i istodobno Jadransko-jonske inicijative.

U završnom dokumentu pozdravljena su pozitivna postignuća regionalne suradnje država Jadransko-jonske inicijative. U tom dijelu završnog dokumenta pozvane su zainteresirane strane na Kosovu na tješnju suradnju i dijalog političkih vođa kako bi se poštivala Rezolucije UN-a broj 1244.

"Mislimo da je standarde za Kosovo potrebno jačati tako da se u potpunosti poštuju ljudska prava, temeljne slobode i pravna država na Kosovu", istaknuto je u završnom dokumentu predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative.

Također je naglašeno da je potrebna suradnja i koordinacija u suzbijanju ilegalnih migracija. To je problem na kojemu se mnogo učinilo u zadnje tri godine, istaknuli su predstavnici BiH.

"Podupiremo osnivanje Europske zone slobode, sigurnosti i pravde, te razvoj zajedničkih europskih imigracijskih i azilantskih politika. Uvjereni smo da će EU i dalje pridavati veliku važnost dijalogu s državama u regiji koje nisu članice EU-a glede migracijskih tokova?, navedeno je u završnom dokumentu iz Portoroža.

Potpredsjednik grčkog parlamenta Sotiros Chatzigakis rekao je na konferenciji za novinare da u Grčkoj živi i radi oko milijun imigranata i da je njihov položaj dobar jer oni imaju sve što im je potrebno. Chatzigakis je međutim upozorio da treba koordinirati mjere u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je povezano i s pitanjem ilegalnih migracija.(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara