Zbog orkana "Charley" evakuacija 800.000 stanovnika Floride

LOKALNE kalne vlasti na Floridi u četvrtak su pozvale na evakuaciju oko 800.000 stanovnika u gradu Tampi i okolnim područjima preko kojih bi u iduća 24 sata trebao proći orkan "Charley", upozorivši da bi dio grada i okolice mogao biti poplavljen velikim valovima koje će nevrijeme izazvati.

Orkan bi, preko zapadnih dijelova Kube i Kajmanskog otočja, u petak trebao doći do obala Floride kod zaljeva Tampa, zahvaćajući na svom putu gradove St. Petersburg i Tampa, predviđaju meteorolozi.

Očekuje se da "Charley" u petak ujutro prođe zapadno od otočja Keys prije nego što zahvati jugozapadnu Floridu s vjetrom brzine do 220 km na sat, obilnim kišama, pijavicama i olujnim valovima višim od tri metra, rekao je metrorolog Hugh Cobb iz Nacionalnog centra za orkane u Miamiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potencijalno bi mogao imati razoran učinak...to jako zastrašujuće", izjavio je guverner Floride Jeb Bush, brat američkog predsjednika, koji je u srijedu proglasio izvanredno stanje i pozvao stanovništvo da sluša upozorenja i uputstva za evakuaciju. Glavnina evakuacija obavlja se u okruzima Hillsborough i Pinellas koji obuhvaćaju gradove St. Petersburg i Tampa.

Ugrožena je i zračna baza Mac Dill u blizini Tampe, koja bi većim dijelom mogla biti poplavljena. U toj bazi smještena je američka Središnja komanda, iz koje se vode opreacije u Iraku.

Sadašnja evakuacija najveće je poslije one izvršene 1999., kada je orkan Floyd pogodio istočnu obalu Floride.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara