zeleni o projektu družbadrije

Zeleni nisu protiv tankera u Jadranu, već za ozbiljno povećanje sigurnosti u morskom i kopnenom prometu naftnih derivata te zahtijevaju od Vlade RH izlazak iz štetnog sporazuma koji su sredinom lanji u Zagrebu potpisale države kroz koje prolazi sustav naftovoda DružbAdrije i Janafa, rekao je na večerašnjoj tribini u Zadru Toni Vidan, koordinator energetskog programa u Zelenoj akciji i predstavnik Zelenog foruma.

Tim je sporazumom dana jasna potpora poslovnim subjektima tih zemalja za zaključivanje poslovnih ugovora u transportu naftnih derivata. Zeleni će nastaviti s pritiskom na Vladu RH da izađe iz tog sporazuma, rekao je Vidan.

Nedavnu Mesićevu izjavu da će Talijani preuzeti rusku naftu ako neće Hrvatska, Vidan je ocijenio kao veliku manipulaciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Rusi proizvode stotine milijuna tona nafte godišnje i nastoje pronaći što više koridora. Da su Talijani htjeli preuzeti rizik transporta nafte, kao što sugerira predsjednik Mesić, oni su to mogli odavno učiniti, a ne čekati hoće li ili neće to učiniti Janaf. Na ovom prostoru i ne postoji drugi naftovod, osim našega Janafa. Moguće je da Slovenci naprave drugi, u slučaju Janafova odbijanja, ali to bi bio čisti ekonomski nonsens. Pokretač ovoga projekta DružbAdria manja je skupina biznismena u Hrvatskoj, tako da nije riječ o strateškom interesu RH. Stoga je vrlo bolno da Mesić daje takve izjave, očito pod utjecajem nečijih interesa´, rekao je predstavnik Zelenog foruma Toni Vidan večeras u Zadru.

Na tribinu su bili pozvani Krešimir Baranović, voditelj projekta DružbAdria, te Nada Plešnik, nadležna osoba za zaštitu okoliša pri Janafu, no oni se nisu odazvali pozivu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara