Znanstvenici predviđaju novu erupciju Etne

Znanstvenici predviđaju novu erupciju Etne
VULKANSKA aktivnost Etne na Siciliji, u posljednje vrijeme ionako aktivne u erupcijama i potresima, možda ubuduće bude još češća i opasnija, objavili su talijanski istraživači.

Oni tvrde da neposredno pod površinom vulkana ključa golema količina magme. Etna je posljednji put oživjela u listopadu prošle godine, serijom potresa. Erumpirala je u prosincu, a u eksploziji su ozlijeđena 32 turista.

Domenico Patane iz talijanskoga nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju s kolegama je analizirao 647 potresa u blizini Etne od 1994. do 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njihovoj analizi u tome je razdoblju potrese izazivala golema masa magme što je prodrla pod vulkan kroz jedno slabije područje na kojem se presijecaju dva rasjeda.

Potresi su stvorili pritisak koji je magmu potisnuo gore u plići bazen, objavili su znanstvenici u petka u časopisu Science.

´Geofizički podaci upućuju na to da je znatna količina magme i dalje akumulirana ispod vulkana u tome plitkom bazenu´, pišu znanstvenici.

´S obzirom na to da je vulkan dobio velike pukotine u dvjema posljednjim bočnim erupcijama, eruptivna aktivnost Etne mogla bi u bliskoj budućnosti postati češća, snažnija i potencijalno opasnija´.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara