Znanstvenici pronašli lijek za HPV?

Znanstvenici pronašli lijek za HPV?

Foto: Ilustracija

HPV JE danas najraširenija spolno prenosiva bolest, kao i najčešći uzročnik raka grlića maternice - u Velikoj Britaniji od njega godišnje umre oko 900 žena (od oko 3000 kod kojih je zaraza uzrokovala tumor), dok u zemljama u razvoju godišnje uzme oko 290.000 života. Osim raka grlića maternice, odgovoran je i za znatan broj oboljelih od raka grla i usne šupljine, i kod muškaraca i kod žena, do čega dolazi zarazom prilikom oralnog seksa. No, čini se da su znanstvenici s Manchesterskog sveučilišta, u suradnji s kolegama iz Kanade, toj opakoj bolesti konačno stali na kraj, prenosi Daily Mail.

Lopinavir, lijek koji se standardno prepisuje osobama zaraženim HIV-om, pokazao je odlične rezultate u borbi protiv HPV-a. Kako je dizajniran specifično za borbu protiv virusa koji djeluju na mehanizme kojima se tijelo bori protiv virusnih infekcija, Lopinavir uspješno ubija samo stanice zaražene virusom, dok druge ostavlja praktički neoštećenima. Djelotvornost lijeka krije se u činjenici da uništava stanice koje još nisu postale stanice raka, već samo sadrže virus, pa postiže i prevenciju samog nastanka tumora. Uništavanje stanica postiže se reaktivacijom već postojećeg, dobro poznatog antivirusnog sustava, kojeg HPV nakon infekcije u tijelu potiskuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi lijek bio učinkovit, osoba bi trebala uzimati dozu 10-15 puta veću od one koja se daje pacijentima s HIV-om, pa je jedna od opcija i nanošenje na kožu u obliku kreme. Osim što Lopinavir nije toliko štetan za zdrave stanice, bolja je opcija od cjepiva jer liječi osobe koje su već zaražene. Cjepivo pati od cijelog niza problema, od kojih je bitno istaknuti cijenu, zbog koje ga se rijetko može naći u siromašnim zemljama s velikim brojem zaraženih, dok ujedno ne štiti od svih vrsta HPV-a.

Rezultati dosadašnjih ispitivanja ohrabrili su znanstvenike u namjeri da pokrenu i kliničko ispitivanje, što bi moglo dovesti do jednostavne terapije, koju bi mogao provoditi sam pacijent, a koja bi bolest zaustavljala već u najranijoj fazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara