Župan Bosančić: Nema razloga za raspuštanje Osječko-baranjske skupštine

OSJEČKOBARANJSKI župan Zdravko Bosančić (SDP) ocijenio je danas kako, unatoč podnošenju ostavki županijskih vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HSP-a, vladajuća županijska koalicija SDP, LS, HSS, s pridruženim strankama SDSS-om i Librom, ima potrebnu većinu od 26 skupštinskih vijećnika za nastavak rada te da neće biti potrebe za prijevremenim izborima.

Na konferenciji za novinare Bosančić je ustvrdio kako koalicija "na današnji dan ima većinu", a predsjednik Županijske skupštine Ramir Ristić (LS) pojasnio je da je HSS, umjesto vijećnika Stjepana Roba, koji je prešao u HDZ, odlučio imenovati novoga vijećnika.

Ristić je kazao kako se očekuje aktiviranje mandata člana Libre Vilima Hermana, čime bi koalicija imala većinu od 27 vijećnika, ali da se to neće dogoditi na skupštinskoj sjednici zakazanoj za 17. travnja, zbog isteka zakonskog roka za aktiviranje mandata, koji propisuje da se mandat treba aktivirati 8 dana prije skupštinske sjednice.

Podsjetio je da se skupština može raspustiti ako trajno ostane bez minimalnog broja vijećnika te ako dulje od tri mjeseca ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti, ustvrdivši kako Vukovarsko-srijemska, Dubrovačko-neretvanska i Brodsko-posavska županija također funkcioniraju "samo s jednim vijećnikom više od minimalnog broja".

Na novinarski upit kako će se verificirati mandat novog HSS-ova vijećnika, ako skupština, zbog podnošenja ostavki, nema kvoruma, Ristić je odgovorio da je novi vijećnik "dio kvoruma čim se pojavi na sjednici Skupštine, a to se samo konstatira polaganjem prisege".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nema potrebe za tumačenjem Ministarstva pravosuđa, ali ako bude potrebno, možemo ga zatražiti", rekao je Ristić.

Na upit novinara župan Bosančić je rekao da je bilo informacija o pritiscima na vijećnike SDSS-a, ali nije precizirao kakvih.

(Hina) ivuč mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara