Let 3 uživo: Teško je odoljeti čarima "Riječke pičke"

Piše:
petak, 11.5.2007. 07:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Let 3 uživo: Teško je odoljeti čarima "Riječke pičke"

Prije dobre glazbe i odlične produkcije, treba spomenuti da su Let 3 marketinški iznimno osviješteni - pametno doziraju zagrebačke svirke, a kad se odluče uveseliti nas svojim nastupom, učine to zaista vrhunski. Zato je bilo apsolutno očekivano da će na koncert u obnovljenoj dvorani Jedinstva i organizaciji kluba Močvara doći pola Zagreba.

Ipak, to što se u dvorani nije moglo živjeti od vrućine, bilo je sporedno, obzirom da je glazbi dodana i vizualna dimenzija, i to zahvaljujući M.U.Z.I.S.-u, Mrlinom konceptu u kojem se prostor prilagođava zvuku. Ukratko, uz pomoć arhitekta Idisa Turata napravljene su posebne vizualne projekcije koje su bile dodatni razlog dojmu da gledate neki savršeni MTV Special-ili-kako-već koncert, a ne koncert na savskom nasipu.

"Proud to be..."

Ovom je prilikom redatelj Tomislav Pović snimio njihov prvi live spot u karijeri, za pjesmu (i inspiraciju) večeri - "Riječku pičku", koja je postala prepoznatljiv brand pa je dostupna na majicama, a, vjerovali ili ne, postoje i djevojke koje ponesene filozofijom jedinstvenih Riječana ponosno viču: "Ja sam riječka pičkaaaaa!". Cijeli program osmišljen je kao uvod velikoj proslavi dvadesete godišnjice rada grupe koji će se dogoditi u Rijeci, no Zagrepčani su uvod shvatili kao glavnu poslasticu, a imali su i zašto.

Let 3 su odsvirali repertoar koji je, nakon dugo vremena, uključivao pjesme sa svih njihovih albuma, no ništa nije uspjelo zbuniti nagužvanu publiku, prepoznali su sve stvari i na svaku reagirali kao da je posljednja - koja je trajala dugo, naravno, na zahtjev fanova.

Koncert ili EVENT?

Atmosfera kakav i bend, dakle, neposredna i opuštena. Za neke čak i preopuštena - trava se pušila u prvom redu bez ikakvih posljedica, no ne bi trebalo kriviti čuvare jer je u toj gužvi zapravo bilo nemoguće išta kontrolirati. Ipak, publika je bila "na nivou", jednostavno zanesena dobrom glazbom, video projekcijama i kostimima, a curice koje smo sreli jer su zalutale i rekle: "Čule smo da će tu biti SVI" digle su koncert na "razinu eventa", koliko god se to ne sviđalo zvijezdama večeri.

Koncert u tvornici Jedinstva potvrdio je davno izrečenu tezu da grupi Let 3 možemo biti zahvalni jer domaću rock scenu podiže na višu razinu. Nakon dvadeset godina, još uvijek zaslužuju taj kompliment - glazbom, pojavom i zavidnom produkcijom, kao znakom zahvale publici za tolike godine vjernosti. Da kraj ne bi bio sladunjav, jer nije bio ni koncert, spomenimo i dvije očito neinformirane dame koje su se na prvim stihovima pjesme "Svršit ću s vrha katedrale" čudno pogledale i izletjele iz dvorane "bogohulne". Ma oni se šale (?).

Fotografije s koncerta možete pogledati u galeriji (gore desno).

D.K.
Foto: H.P.