Anoreksična manekenka u reklamnoj kampanji šokirala talijansku javnost

Anoreksična manekenka u reklamnoj kampanji šokirala talijansku javnost

KONTROVERZNI talijanski fotograf Oliviero Toscani, koji je još 1992. šokirao javnost koristeći fotografije muškarca oboljelog od AIDS-a u reklamnoj kampanji Bennetona, ponovo je "uzburkao duhove" fotografirajući djevojku oboljelu od anoreksije za potrebe modnog branda Nolita.

Plakati koji prikazuju izgladnjelu djevojku koja se već petnaest godina bori s poremećajima prehrane i teži samo 31 kilogram, nose poruku "Ne anoreksiji!" i pojavili su se u talijanskim medijima paralelno s tjednom mode u Milanu. Talijansko ministarstvo zdravstva podržalo je akciju, no mnogi su izrazili zabrinutost da bi fotografije mogle izazvati "kontra efekt".

"Moj je cilj bio upotrijebiti to tijelo kako bih svima pokazao kakva je ova bolest doista te da ju često uzrokuju upravo stereotipi koje nameće modna industrija", izjavio je kontroverzni fotograf kojemu je za potrebe kampanje pozirala Francuskinja Isabelle Caro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predugo sam pokrivala svoje tijelo i skrivala se. Sada želim pokazati pravu sebe bez straha, iako znam da moje tijelo izgleda odbojno", priznala je Caro, koja je ovim potezom odlučila pomoći i sebi i drugima koji su se našli na tom, potencijalno smrtonosnom, putu.

Nakon što su dvije manekenke umrle od posljedica poremećaja prehrane, a tjedan mode u Madridu zabranio sudjelovanje premršavih manekenki, nizom propisa u borbu protiv anoreksije i bulimije uključili su se i talijanski i britanski tjedni mode.

M.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara