Mitsubishi Lancer Evo MIEV - Prvi 4WD automobil na struju

Mitsubishi Lancer Evo MIEV -  Prvi 4WD automobil na struju

MITSUBISHI Motors Corporation je razvio prvi 4WD automobil s električnim pogonom i in-wheel tehnologijom. Premijerno predstavljanje automobila desit će se krajem mjeseca na EV Rally-u, utrci električnih automobila koja se održava na otoku Shikoku u Japanu.

Najnoviji projekt razvoja ekološkog automobila budućnosti razvijen je na osnovi posljednje generacije jednog od najpoznatijih sportskih automobila s Dalekog Istoka, Lancera Evolution IX. Njegova MIEV izvedenica za pogon koristi sustav litij-ion baterija koje električnom energijom snabdijevaju četiri elektromotora smještena u kotače.

MIEV je kratica za Mitsubishi In-wheel motor Electric Vehicle, projekt razvoja iduće generacije automobila s električnim pogonom i in-wheel tehnologijom. Prema službenim najavama komercijalizacija automobila je predviđena za 2010. godinu, godinu koju mnogi smatraju početkom velikih turbulencija u pogonskim sustavima kopnenih prijevoznih sredstava.

Lancer Evolution MIEV je drugo testno vozilo ovog tipa, a oslanja se na Colt EV predstavljen u svibnju ove godine. Najveća dostignuća napravljena su na izvedbi pogonskih elektromotora. Naime, iako je zadržan sinkroni elektromotor s uzbudom preko permanentnog magneta koji ima optimalne karakteristike za ovu primjenu, novost je u strukturi motora.

U ovom slučaju rotorski namot je postavljen izvan statora čime su dobivene mnoge prednosti. Osim što je olakšano povećanje snage i zakretnog momenta čime su elementi redukcije postali suvišni, dobivena je lakša i kompaktnija konstrukcija što je posebno važan napredak s obzirom na lokaciju (unutar kotača) smještanja motora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, vanjskim smještanjem rotora premošćen je problem vezan uz upravljački sustav čime se otvorila mogućnost ugradnje ovakvih motora na prednje kotače, a time i razvoj 4WD pogona. Međutim, ovakva arhitektura ima i neke nedostatke. Postavlja se pitanje kako će prašina, pijesak, voda i ostala prljavština utjecati da rad elektromotora.

Lancer u MIEV izvedbi se osjetno razlikuje od benzinskog EVO modela. Osim što su uklonjeni motor, 4WD sustav i sve ostale mehaničke komponente pogonskog sustava, ugrađena su četiri elektromotora. Njihov proizvođač je  Toyo Denki Seizo K.K, a karakterizira ih nazivna snaga od 50 kW i 518 Nm maksimalnog zakretnog momenta. Na centralno mjesto postavljen je sklop litij-ionskih baterija (95 Ah, 14,8 V). 

Sve to dovoljno je da 1.590 kg tešku limuzinu potjera do 180 km/h maksimalne brzine. Ono što je puno važnije je akcijski radijus, tradicionalna boljka električnih vozila. U ovom slučaju radi se o 250 km s jednim punjenjem baterija.

Ovim projektom Mitsubishi se aktivno uključuje u kreiranje budućnopsti automobilskih pogona.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara