Opel TRIXX - inteligentno rješenje za gradsku gužvu

Opel TRIXX - inteligentno rješenje za gradsku gužvu

OPEL će u Ženevi predstaviti svoj dosad najzanimljiviji koncept simpatičnog imena Trixx. Dok je na prethodnim sajmovima plijenio pažnju dizajnom i gabaritima razmetnih koncepata, Opel će se kroz mjesec dana predstaviti i kao majstor minijatura.

Trixx je koncept gradskog vozila, koji zahvaljujući mnogim inovativnim rješenjima nudi dosad neviđenu dozu funkcionalnosti uz zadržavanje minimalnih vanjskih mjera. Zbog obilja zanimljivih rješenja, na dizajn ne treba trošiti riječi. Dovoljno je reći da je osmišljen u klasičnoj Opelovoj maniri, što u prijevodu glasi: kratki prevjesi, naglašeni blatobrani, klinasti profil i dinamične linije boka.

U ovaj ultra kompaktan gradski automobil mogu se smjestiti tri odrasle osobe i jedno dijete, ili u izvedbi s jednim sjedalom, vozač i poprilična količina tereta. Pri tome imajte na umu da je Trixx tek neznatno dulji od tri metra (3.04 m) i širok svega 1.66 metra.

Već prvi pogled na automobilčić otkiva da je opremljen trima (pantografskim) vratima, koja su električno pokretana. S vozačeve strane se nalaze jedna vrata dok su na suvozačevoj dodana stražnja bočna vrata, što olakšava manevar putnicima, ali i prtljagom.

Opelovi konstruktori su se sjetili krajnje jednostavnog i vrlo učinkovitog rješenja, koje čini Trixx najfunkcionalnijim tri-metarskim vozilom. Stražnje sjedalo je naime na napuhavanje, pa ukoliko postoji potreba za prijevozom veće količine prtljage, vlasnik jednostavno ispuše sjedalo i dobije dodatni korisni prostor. Da ne bi bilo zabune, sjedalo se opet može napuhati pomoću kompresora smještenog u kabini.

Ukoliko je potreba za tovarnim prostorom još veća, postoji mogućnost preklapanja suvozačevog sjedala, čime kapacitet prtljažnika skače na čak 890 litara. Duljina prtljažnika od ruba do ploče s instrumentima je 1.53 metra, što je dovoljno za prijevoz bicikla kojeg nije potrebno prethodno rastavljati. Problem utovara težih predmeta riješen je tako što je podnica prtljažnika izvedena poput ladice, koja se može uzdužno pomicati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opelova minijatura je sposobna progutati i dugačke predmete poput skija. Dovoljno je pritisnuti prekidač i otvoriti će se krovni prozor. U kombinaciji s vratima koja se putem vodilica široko otvaraju prema naprijed i straga (kao klizna vrata), te stražnjim prozorom koji se spušta, stvara se otvor koji pruža mogućnosti prijevoza poput pick-upa. Dovoljno je velik za smještaj predmeta širine do 960 milimetara, 430 mm dubine i 1400 mm duljine.

Jedina nit poveznica sa aktualnom Opelovom gamom je pogonski agregat. Turbo dizelski  1.3 CDTI motor snage 51 kW/70 KS poznat je iz Corse i Agile, a trenutno se smatra najboljim dizelskim motorom u klasi.

Opel s Trixxom donosi osvježenje u automobilski svijet i predstavlja nam tek djelić onoga što nas čeka u ne tako dalekoj budućnosti.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara