Peugeot Hoggar – buggy za novi milenij

Peugeot Hoggar – buggy za novi milenij

NAKON sportskih koncepata iz serije RC, Peugeot priprema još jedno iznenađenje. Ove godine odlučio se za koncept terenskog vozila, koje uz inovativan dizajn, donosi i novosti na području pogona.

Hoggar karakterizira vrlo interesantan dizajn. Moglo bi se reći da izgleda poput kombinacije buggy-a i vozila iz filmskih hitova, kao što je recimo Mad Max. Maksimalno odmaknut od podloge, sa velikim 21-inčnim kotačima, Hoggar se najbolje snalazi van asfalta.Spartanski opremljena karoserija tek u detaljima otkriva identitet proizvođača. To prije svega vrijedi za prednja i stražnja svijetla, a tu je i logo marke na prednjoj maski.

Koncept je dugačak nešto manje od četiri metra (3.96 m), širok čak dva, i visok 1.49 metra. Iako pozamašnih dimenzija, Hoggar može prevesti samo dva putnika, koji na raspolaganju nemaju ni klasična vrata. Njihovu ulogu glume dva poprečna nosača, koja se podižu prema gore. Rješenje je to već viđeno na Smartovom Crossbladeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio prostora progutao je pogon. Naime, koncept pokreću dva 2.2 HDi dizelska agregata. Jedan motor smješten je sprijeda i brine se za pogon kotača na lijevoj strani, dok motor smješten straga pokreće kotače smještene desno.

Kad se sve zbroji i oduzme, ispada da je riječ o iznimno pokretnom i funkcionalnom vozilu, koje karakterizira veliki "akcijski radijus". Naime dva motora u zajedničkom radu isporučuju 266 KS maksimalne snage i oko 800 Nm okretnog momenta. Također, svaki od motora ima svoj rezervoar goriva (80 l), što 1.300 kg teškom vozilu osigurava da s jednim punjenjem pređe preko 800 km.

U svakom slučaju, riječ je o prijevoznom sredstvu impresivnih voznih osobina, u kojem će svatko osjećati moćno, ugodno i nadasve sigurno.Putnici na raspolaganju imaju sva danas poznata elektronska pomagala, od prevrtanja ih štiti kavez iz cijevi promjera 76 mm, a pouzdanost pogona je osigurana "dupliranjem" cijelog pogona, počevši od motora, preko prateće elektronike do mjenjača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara