Recenzija filma "Neustrašivi": Veliki oproštaj Jet Lija

Piše:
srijeda, 20.6.2007. 19:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Recenzija filma "Neustrašivi": Veliki oproštaj Jet Lija

Jedan takav sportaš je Huo Juanjiya (1867 – 1910), legendarni majstor "wushua" – borilačke vještine na Zapadu poznatije kao "kung fu". U ovom filmu posvećenom njegovom životu ga tumači sada već legendarni kineski glumac Jet Li, i sam slavni prvak "wushua".

Scenarij Ronnyja Yua je vrlo efektno scene borbe – čiji je koreograf Yuen Woo Ping, slavan po "Matrixu" – stavio u kontekst suvisle priče, a Ho Juanjiya je prilično složen lik, pa i možda najveći glumački izazov Jetu Liju. Legendarni "wushu" borac je na početku filma prikazan kao neobrazovana i bahata sirovina koji svoje umijeće koristi isključivo za stjecanje slave i bogatstva umjesto da je koristi odgovorno. Bahatost će Huoa stajati njegove obitelji te će on, shrvan bolom i grižnjom savjesti, pobjeći iz rodnog Tianjina te nakon dugo lutanja doći u izolirano selo gdje će živeći među jednostavnim i neopterećenim seljacima konačno pronaći svoj mir. Nakon više godina se vraća u Tianjin te je u svrhu iskupljenja spreman sudjelovati u velikom egzbicijskom meču protiv četvorice stranih boraca, uključujući uglednog japanskog karatista Tanaku (Shido). 

Radnja filma će neke od boljih poznavatelja žanra podsjetiti na "Šaku gnjeva", klasik Bruce Leeja iz 1972. godine. To i iznenađuje, jer je upravo Huo Juanjiya onaj "Učitelj" čiju je smrt Leejev lik izbezumljeno oplakivao, a poslije svetio. Međutim, u ovom filmu nema nekadašnjih izljeva protujapanskih osjećaja, dijelom zato što je Ronny Yu – autor čija filmografija sadrži naslove kao "51. država" i "Freddy vs. Jason" – itekako zna da se ovaj film mora prodavati na vanjskim tržištima. U pitanju je daleko "mekši" i "politički korektni" pristup kineskoj "wushu" tradiciji u kojoj sebe mogu naći i gledatelji iz drugih kultura. Možda je najbolji primjer za to scena u kojoj Huo i Tanaka pred borbu raspravljaju o prednostima i manama svojih borilačkih stilova, iskazujući jedan drugom viteško poštovanje.

Iako je film pokazao ponekad liberalan pristup povijesnim činjenicama (zbog čega je Huov daleki potomak neko vrijeme razmišljao o tužbi), te iako ponekad grca u orijentalnoj patetici, "Neustrašivi" prestavlja jedan od boljih primjera žanra borilačkih vještina. Sam Jet Li je rekao kako više neće glumiti glavne uloge u filmovima tog žanra, a može se reći da je odabrao vrlo dobar naslov za oproštaj od žanra koji mu je donio slavu.

uloge: Jet Li, Nakamura Shido, Colin Chou

režija: Ronny Yu

proizvodnja: Rogue Pictures, NR Kina, 2006.

trajanje: 105 '

OCJENA: 7/10

Dragan Antulov

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije