Recenzija na DVD-izdanje filma "Prestiž": Dovoljno dobra iluzija

Piše:
nedjelja, 1.7.2007. 14:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Recenzija na DVD-izdanje filma "Prestiž": Dovoljno dobra iluzija

"Prestiž" se temelji na istoimenom romanu Christophera Priesta iz 1995. godine, od koga je preuzeo ne samo zaplet nego i trojnu strukturu koja odgovara mađioničarskom triku – "zavjet" (predstavljanje naizgled običnog predmeta koji to nije), "preokret" (u kojem se ispostavi da je običan predmet zapravo neobičan) i "prestiž" (konačni dovršetak iluzije).  Scenarij koji je Nolan napravio sa svojim bratom Jonathanom radnju, smještenu u London krajem 19. stoljeća, prikazuje iz tri različite perspektive iz tri različita vremenska razdoblja.

Glavni protagonisti filma su Alfred Borden (Bale) i Robert Angier (Jackman), dva mlada mađioničarska šegrta koja nastoje postati najveći iluzionisti svog vremena. Međutim, njihov put prema slavi će prekinuti tragična nezgoda koja će privremeno prekinuti njihovu karijeru, staviti točku na njihovo prijateljstvo i učiniti ih doživotnim neprijateljima. Borden i Angier s vremenom postaju poznati i priznati mađioničari, ali su im karijere pod stalnom sjenom međusobne netrpeljivosti i suparništva koje ih tjera da jedni drugima kradu trikove, ne prezajući pri tome ni od čega, pa ni od ubojstva.

Nolan je u "Prestižu", slično kao u svom "Mementu", pokazao talent da kompliciranu i atipičnu narativnu strukturu filma učini razumljivom za gledatelje. Iako je temelj priče iluzija, i to prilično komplicirana iluzija, gledatelji se neće osjećati prevarenima, a završnica će dati dojam zaokružene i logične cjeline.

Uz vrlo dobar scenarij, tu je, dakako, i sjajna i prilično raznorodna glumačka ekipa. Baleu i Caineu – s kojima je Nolan već surađivao u "Batman: Početak" – društvo prave Hugh Jackman u za njega prilično atipičnoj ulozi bolesno opsjednutog umjetnika, kao i David Bowie koji se kao Nikola Tesla pojavljuje tek u nekoliko scena, ali u njima ostavlja dobar dojam.

S druge strane, neka od rješenja u filmu možda nisu bila najsretnija – kao pretjerano korištenje "kamere iz ruke" koje je filmu posvećenom iluziji trebalo dati dašak realizma. Također se ni za glazbu Davida Julyana ne može reći da je previše pridonijela atmosferi filma, odnosno stvorila iluziju viktorijanskog doba isto onako kvalitetno kao scenografija, kostimografija i niz autentičnih artefakata. 

Međutim, i ta nesavršena iluzija je još uvijek svjetlosnim godinama ispred iluzije koje nam nude beskrvni i bezidejni holivudski "blockbusteri", pa se Nolanov "Prestiž" itekako isplati pogledati.

DVD-izdanje dolazi uz relativno malo dodataka – fotografijama sa snimanja, kao i reportažama posvećenim pojedinim segmentima filma koje traju nekoliko minuta. Reportaže su titlovane na hrvatski.

uloge: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie, Brenda Hall, Piper Perabo, Andy Serkis

režija: Christopher Nolan

proizvodnja: Touchstone/Warner Bros, SAD, 2006.

trajanje: 130 ' 

OCJENA: 8/10

Dragan Antulov

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije