Stiže Mazda 3

Stiže Mazda 3

MAZDA će na predstojećem salonu automobila u Ženevi predstaviti koncept kojim najavljuje smjenu vremešne 323-ice. Nova generacija modela iz popularnog C-segmenta pojavit će se na tržištu nakon etabliranja manje Mazde 2.

Iza naziva MX Sportif krije se nova Mazda 3. To je toliko očiti, da i u Mazdi potvrđuju ove naznake. Osnovna uloga koncepta je najaviti četiri glavne odrednice, koje će karakterizirati novi model.

Prije svega to je evolucija dizajna, jer za razliku od trenutno aktualnog modela, nova 3-ica će biti puno kvalitetnije osmišljen automobil. Barem kad je dizajn u pitanju. Kao i Mazda 6, i ovaj model će krasiti agresivan, sportski dizajn, koji će automobilu dati, danas, toliko neophodnu svježinu i identitet.

Mazda je poznata po kvaliteti i puzdanosti, a na novom modelu će to biti još više izraženo. Kako kažu, novi model će predstavljati kombinaciju iskustva i kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednje dvije karakteristike su od iznimnog značaja za uspjeh pridošlice u tako zastpljenom segmentu. Riječ je o upravljivosti, odnosno dinamičkim karakteristikama te naravno prostranosti. Ako ćemo pojednostaviti to do kraja, onda slobodno možemo reći da novi model mora imati vozne karakteristike poput Ford Focusa, i pri tome biti prostran barem poput Fiat Stila.

Vratimo se konceptu. Sportif je tipičan hatchback sa pet vrata. Tipičan predstavnik "DNA" filozofije dizajna odiše snagom i nameće se sportskim dizajnom. Posebno uspjelo djeluje prednji kraj vozila kojim dominira velika peterokutna maska hladnjaka i sportski oblikovani branik. 

Mazda je i dalje ostala dosljedna svojem obiteljskom imidžu, barem kad je u pitanju ponuda prostora. Iako sportski dizajnirana, kabina plini pažnju kvalitetom ugrađenih materijala i naravno ponudom prostora.

Koncept pokreće moderni dvolitreni benzinski agregat, koji zahvaljujući modernoj tehnologiji (VIS ,TSCV,..) udovoljava rigoroznim Euro 4, ULEV (ultra-low emissions vehicle)  i PZEV (partial zero emission vehicle) standardima o čistoći ispušnih plinova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara