Svi se raspisali o infografici o Coca-Coli, ali je li priča prenapuhana?
Foto: Press
INFOGRAFIKA o tome što se u tijelu događa u sat vremena nakon konzumacije ovih se dana širi društvenim mrežama.
I premda ne treba posebno isticati da infografike s društvenih mreža, forvarduša i ostalih "neznanstvenih mjesta" ne smijemo uzimati zdravo za gotovo već ih doživljavati isključivo kao zabavu ili simpatični početak rasprave o nekoj temi, BuzzFeed je odlučio kontaktirati stručnjake i ispitati koliko su informacije zapravo točne/prenapuhane.
Inače, kao što smo već pisali, radi se o infografici nastaloj na istraživanju Niraja Naika koja se pojavila na blogu The Renegade Pharmacist.
Dr. Kimber Stanhope, biologinja sa sveučilišta California, Davis, koja se već godinama bavi istraživanjem utjecaja šećera na organizam, osvrnula se na tvrdnje iz bloga i rekla što od toga stoji, a što ne.
Što piše: Deset žličica šećera pogađa vaš sustav (100% preporučene dnevne doze). Ta količina šećera natjerala bi vas na povraćanje, ali tu je fosforna kiselina koja smanjuje okus i omogućuje vam da sve to zadržite u sebi.
Istina: Ova izjava nije točna. Većina ljudi nema problema s tim da unese deset žličica šećera putem nekog napitka. Proveli smo istraživanje na stotinama sudionika koji su konzumirali pića u kojima se nalazi više od 10 žličica šećera i bez fosforne kiseline. Niti jedan nije povratio od slatkoće, a i ne sjećam se da je itko osjećao mučninu.
Što piše: Nakon 20 minuta: Razina šećera u krvi raste i izaziva eksploziju inzulina. Vaša jetra na to reagira tako da svaki šećer kojeg se može dokopati pretvara u masnoće.
Istina: Nije problem porast inzulina. Proizvodnja masnoća povezana je s načinom na koji jetra metabolizira fruktozu, a ne s povećanom razinom inzulina. "Eksplozije inzulina" nakon konzumacije šećera nisu glavni razlog proizvodnje masnoća u jetri.
Što se utjecaja kofeina tiče, BuzzFeed je kontaktirao dr. Michaela A. Taffea, profesora neurobilogije s instituta Scripps Research.
Što piše: Nakon 45 minuta: Vaš organizam pojačava proizvodnju dopamina stimulirajući centre u mozgu. Na isti način djeluje i heroin.
Istina: Sve povezano s drogama moramo pokušati shvatiti u kontekstu doza i tolerancije. Ovaj senzacionalistički opis čini sve dramatičnijim nego što zapravo jest. Prenapuhano je, kao što takve stvari običavaju biti.
Kofein izravno ne stimulira proizvodnju dopamina već pojačava lučenje te ima niz ostalih učinaka. Isto tako, ako redovno konzumirate veće doze kofeina, učinak nije isti kao i kod ljudi koji ga uopće ne konzumiraju.
Ipak, izjave nisu potpuno netočne već samo prenapuhane.
Zaključak je sljedeći, iako je sadržaj infografike u najvećem dijelu senzacionalistički, štetne posljedice dugoročnog konzumiranja gaziranih sokova je neupitan.
Naik se također obratio BuzzFeedu i naglasio da je njegova namjera bila privući pažnju na to da velike tvrtke ciljaju na djecu, a ako konzumacija počne od malih nogu, naviku se kasnije daleko teže riješiti.
"Umjerenost je najvažnija", zaključio je Naik.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati