Video: Kultura klanja na Balkanu

Piše:
nedjelja, 10.2.2008. 22:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Video: Kultura klanja na Balkanu

AKO JE suditi po snimkama slovenske Farme, u skoroj hrvatskoj verziji popularnog reality showa možemo očekivati više uzbuđenja nego što smo se mogli nadati. Već smo navikli da u emisijama ovog tipa gledamo glupe, neobrazovane, neotesane, usiljeno duhovite, pa čak i forsirano seksipilne - sve one koji se pod svaku cijenu trude biti popularni - ali sada ćemo možda morati gledati i one okrutne. Jer, na Farmi se radi ono što farmeri, dakle seljaci, rade: kolju svinje i kokoši. I pritom se dobro zabavljaju, jer tradicija kolinja duboko je ukorijenjena u našu kulturnu baštinu.

"Daj še eno!"

Zatim će svi potegnuti par rakijica (valjda za olakšanje) i pristupiti čerečenju lešine: valjanje u kipućoj vodi, guljenje dlake, rasjecanje, vađenje utrobe, a sve to sa širom osmijehom, zacakljenim očima i probuđenim apetitom koji jedva čeka da se smažu friška jetrica i žganci.

Čekat ćemo da nekoga zakolju

Kultura klanja poprimila je kultne razmjere na Balkanu, zato se ne treba čuditi činjenici da je u Sloveniji upravo taj ritual bio dijelom popularnog reality showa. U Big Brotheru čekali smo da se napokon poševe, pa makar ispod pokrivača, u mraku i uz uzdahe koji donekle asociraju na spolno uzbuđenje. Na Farmi ćemo čekati da nekoga zakolju. Jer to se radi na selu. Jer to ljude uzbuđuje. Pritom je poželjna bilo kakva reakcija - znojenje, mučnina, oduševljenje -  samo da se ne ugasi televizor. Na sreću televizijskih producenata, još uvijek ima dovoljno onih koji žele vidjeti krvave ruke, koji će se radovati idućem kolinju kako bi i sami osjetili to praiskonsko uzbuđenje, kao i onih kojima će još uvijek biti smiješan prizor kokoši kako trči po dvorištu. "Vidi kako ide, kao kokoš bez glave". Takvima je valjda smiješna i pregažena mačka.

Dakle, što se kolinja tiče, u hrvatskoj verziji Farme ona će biti dobrodošla. Hrvatska je na putu prema Europskoj Uniji već jasno dala do znanja da neće zabraniti kolinje, već štoviše, da će ga čuvati kao dio hrvatske kulturne baštine. Baš kao sir i vrhnje, seoske veselice i televizijske dokumentarce u kojima je ovjekovječena jedna takva priča pod naslovom "Koljemo i sviramo". Grupa Ex Panonia okupila se na jednom kolinju pod sloganom "Koljemo i sviramo po kućama".
Pa ako to može na javnu televiziju, što ne bi klanje u reality showu moglo na komercijalnu?

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti Aleksandru Grdić, Stipu Drviša, Rafu, Lupina i Dvinu Meler kako se snalaze na tipičnoj hrvatskoj farmi. Možda će to većinom biti cvijeće i proljeće, ali morat će se nekad nešto i zaklat, zar ne? Jer to je dio hrvatske kulturne baštine, pučka svečanost, prilika za okupljanje i druženje, za veselje i napijanje, za dokazivanje tko je dorastao zadatku i tko će zaslužiti pola milijuna kuna. To će očito biti reality za punokrvne. Slabićima pristup zabranjen. 

Tomislav Klauški