"Vizualna buka" u borbi protiv pušenja

"Vizualna buka" u borbi protiv pušenja
AKO JE vjerovati najavama koje stižu sa Sveučilišta Sheffield, uskoro će pušačima koji pokušavaju prestati pušiti uvelike pomagati "vizualna buka" prikazana na zaslonu mobilnih telefona.

Ovisnicima o nikotinu (i ostalim supstancama koje duhanska industrija stavlja u cigarete kako bi povećala faktor ovisnosti) mogla bi pomoći ideja koju trenutno istražuje dr. John May sa sheffieldskog Sveučilišta, javlja BBC Online.

O čemu se zapravo radi? Prema novim istraživanjima u psihologiji, serija treperećih točkica na zaslonu trebala bi prekinuti (ili barem dovoljno omesti) mentalne procese koji tjeraju pušača da zapali novu cigaretu.

Zasad je ideja provedena u laboratorijskim uvjetima, gdje je studentima prikazana serija treperećih točkica na zaslonu običnog računala, ali May tvrdi kako bi se u mogućnosti program mogao prenijeti i na zaslone mobilnih telefona.

"Ti bi mobiteli morali imati određenu rezoluciju zaslona, ali moguće je zamisliti da će mobiteli u budućnosti umjesto tipaka za pokretanje igrica imati tipku za zaustavljanje želje za cigaretom" - tvrdi May.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trepereće točkice, prema psiholozima, stvaraju tzv. "vizualnu buku", koja ometa ugodne mentalne slike koje se javljaju pušaču kad ga uhvati želja za cigaretom.

"Točkice ne zaustavljaju ugodne slike koje se pušačima javljaju prije paljenja cigarete, ali ih ometaju i čine manje jasnima" - dodaje May.

Dr. May i njegove kolege svoje su istraživanje fokusirali na proces mišljenja koji dovodi do ponekad neizdržive želje pušača da zapali cigaretu.

Prema May-ovom istraživanju, želja za cigaretom ne javlja se odjednom, do nje dolazi nakon serije nesvjesnih stanja, a tada se pojavljuje misao "što sada želiš?"

"Ta misao zgrabi pažnju pušača, nakon čega se u mozgu razvijaju mentalne slike toga što on želi, kako bi to moglo izgledati i gdje bi to mogao naći" - tvrdi May, pa nastavlja: "To su ugodne misli, pozitivne misli, misli o nagradi - ali ako ih možemo rastjerati tako što ćemo blokirati te mentalne slike, tada uništavamo pomisao na nagradu, kao i motivaciju za daljnje razmišljanje o tome."

"Naravno, još uvijek je potrebno dokazati kako upotreba treperećih točkica vodi do smanjenja broja popušenih cigareta, a ne samo smanjenja želje za cigaretom." - dodaje May.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara