Za ugodan san potreban je dobar madrac

Piše:
četvrtak, 24.5.2007. 09:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Za ugodan san potreban je dobar madrac

Na hrvatskom tržištu cijene madraca variraju baš kao i ostalim proizvodima, od nevjerojatno pristupačnih do "za onesvijestiti se" skupih. Najbolji način da provjerite kakav je madrac je da se jednostavno bacite na njega. Ako malo odskočite - madrac je dobar, ako jako odskočite - pretvrd je, a ako ostanete zaglavljeni u rupi - madrac je previše mekan. Također, ako naglo sjednete na rub madraca i pritom osjetite podnicu madraca - okrenite se na lijevo u krug i dalje u potragu.

Izbjegavajte kupovinu madraca s federima jer se takvi madraci najbrže izobliče. Salon Perfecta nudi madrace veličine 140x200 cm za 3 200 kuna, ima ljetnu i zimsku stranu, zaštitu od grinja i džepićaste opruge. Hespo madraci također nude jeftinije i skuplje varijante, ali ono što je bitno je da cijena odgovara kvaliteti, što je u njihovom primjeru slučaj. Također za cijenu oko 3 500 kuna možete pronaći par madraca širine 80 cm koji su namijenjeni bračnim krevetima, a možete i naći kombinacije u kojima je jedan veliki bračni madrac oko 4000 kuna, ali i jeftiniju varijantu od 2000 kuna. Madraci mogu biti, ako je takva želja kupca, nešto tvrđi, pa su takvi madraci punjeni slojevima kokosa i kaučuka. Ako ipak želite malo posebniji madrac tada se nemojte iznenaditi kada vam izgovore cijenu veću od 10 000 kuna za njega.

Bitno je naglasiti da je za madrac također bitna i podnica koja mora biti u skladu s madracem. Loša podnica mogla bi uništiti inače kvalitetan i skup madrac. Tempur madraci poznati su kao jedni od kvalitetnijih madraca. To je vrlo očito i na njihovoj cijeni koja je gotovo dvostruko veća od uobičajene, ali možda se zato više isplati jednom uložiti u dobar madrac nego svake godine u novi, jeftiniji, od kojih vam može stradati kralježnica. Takvi madraci mogu se naći za 2 500 eura, a navodno vrijede svakog novčića.

Kakav god madrac uzimali imajte na umu tri stvari. Prva je da u madrac treba uložiti jer on znači zdravlje. Jeftini madraci brzo stvore na sebi udubine koje postaju neudobne i iskrivljuju kralježnicu. To znači da ćete uskoro morati kupovati nove madrace, a ekonomski gledano u tom slučaju nećete proći jeftinije. Druga bitna stvar je da razlika u cijenama, koja od proizvođača do proizvođača može drastično varirati. Zato pažljivo čitajte šta koji madrac nudi i odaberite vama najpovoljniju, a pritom i kvalitetnu varijantu. Ne nasjedajte na marketinške trikove kao što su zimske i ljetne strane madraca jer se madraci ionako moraju okretati svaki tjedan, a godišnja doba se ne izmjenjuju tako brzo. Uostalom, tko uopće osjeti koja strana madraca je okrenuta kad na njoj imate navlaku i plahtu? Stvar o kojoj također morate voditi računa je podnica na koju stavljate madrac. Ona mora biti u skladu s madracem na koji ju stavljate, inače isti nema smisla. Sada možete krenuti po salonima u potrazi za svojim madracem. Nemojte se sramiti, legnite na njega, sjednite, je na kraju će sav novac ipak izići iz vašeg džepa.

Al.H.