Automobili će u budućnosti imati površinu poput loptice za golf

Automobili će u budućnosti imati površinu poput loptice za golf
Aerodinamičnost loptice za golf mogla bi se primijeniti na buduće modele automobila kako bi se dodatno smanjila potrošnja goriva, tvrde američki znanstvenici. Stručnjaci za aerodinamiku s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) razvili su materijal koji može pretvoriti svoju površinu u udubine nalik onim na lopticama za golf jednostavnim pritiskom na gumb. Korištenje tog materijala na raznim panelama automobila smanjilo bi otpor zraka i povećalo efikasnost.

###

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, površina puna udubina na loptici za golf smanjuje turbulenciju iza loptice te ona tako leti duže i lakše. Ipak, takva površina primijenjena na automobilima bila bi korisna pri manjim brzinama, u vožnji gradom, no bila bi neprimjerena brzoj vožnji na otvorenoj cesti.

Upravo je zato otkriće materijala koji može mijenjati svoj oblik vrlo važno za ovu primjenu. Sastoji se od dva sloja, vanjskoj tvrđeg i unutarnjeg mekšeg. Kada se smanji pritisak u unutrašnjem sloju, vanjska se 'koža' skuplja te stvara udubinu. Sličan efekt možemo vidjeti na smežuranim šljivama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara