BAC Mono: Nova britanska jurilica

BRITANSKI BAC ili Briggs Automotive Company je prošlog vikenda u Stutgarttu na tamošnjem  Retro Classicsu predstavio model Mono, odnosno vozilo zamišljeno kao izravan konkurent Arielovim i Caterhamovim jurilicama. Također valja reći i kako se Mono može koristiti i na običnim prometnicama.

Jednostavnog i sasvim razumljivog imena (u Mono se može smjestiti samo vozač) Mono je dugačak 3.952, širok 1.800 i visok 1.100 mm, dok mu međuosovinski razmak iznosi 2.565 mm. Udaljenost podnice od podloge je svega 100 mm.

Ovaj se automobil temelji na čeličnoj konstrukciji, dok je karoserija izrađena od ugljičnih vlakana. Ukupna masa će mu iznositi svega 540 kg s raspodjelom opterećenja od 48:52 u korist stražnje osovine.

Mono pokreće 2,3-litreni 4-cilindrični Cosworthov motor koji razvija najveću snagu od 280 KS pri 7.700 o/min te maksimalni okretni moment od 280 Nm pri 6.000 o/min. S motorom je uparen 6-stupanjski sekvencijalni mjenjač s ručicama na upravljaču koji snagu i moment usmjerava na stražnje kotače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođač je najavio odlične performanse odnosno ubrzanje do 100 km/h za manje od 3 sekunde i najveću brzinu od 275 km/h. Najveća se brzina možda i ne čini astronomskom, ali poanta ovakvih vozila je prvenstveno ubrzanje i vrhunske vozne sposobnosti za što će se dijelom pobrinuti i diferencijal s blokadom, kao i ventilirani i poprečno bušeni diskovi koji će sprijeda i otraga imati promjer od 295 mm.

BAC je najavio kako će godišnje proizvoditi između 100 i 200 primjeraka, ovisno o potražnji, a za svaki će biti potrebno izdvojiti oko 75.000 eura (bez davanja).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara