BMW i8 Mirrorless: Kad retrovizori ispadnu iz mode

BMW i8 Mirrorless: Kad retrovizori ispadnu iz mode

 Foto: BMW

BMW je na Consumer Electronics Showu (CES) u Las Vegasu premijerno predstavio studiju modela i8 opremljenog sustavom nadzornih kamera.
 
 
Ugradnjom sustava kojeg čine tri kamere retrovizori su postali suvišni. Umjesto njih na posebne nosače ugrađena po jedna kamera sa svake strane uz dodatak treće postavljene iznad stražnjeg stakla. Sve kamere šalju sliku u središnji sustav koji generira jednu sliku i projicira ju na zaslon visoke razlučivosti smješten na mjesto tradicionalno vezano uz središnji retrovizor u kabini. 
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U BMW-u kažu da sustav odlično funkcionira i u potpunosti zadovoljava klasičan sistem sa tri retrovizora. Nudi i više jer je moguće individualizirati prikaz slike, kao i dodatno ga oplemeniti sustavima upozoravanja ili implementirati postojeće sustave poput onog za nenamjerno prelaženje vozne trake. 
 
Osim ovog koncepta BMW je predstavio i i3 Extended Rearview Mirror s kamerom postavljenom na krovu. 
 
 
Neosporno je kako ovi sustavi poboljšavaju stupanj sigurnosti no nas nekako ovakvi relativno skupi i nadasve komplicirani gadgeti uvelike podsjećaju na svemirske programe Amera i Rusa. I dok su Amerikanci potrošili milijune kako bi razvili kemijsku olovku koja radi u bestežinskom stanju Rusi su uzeli običnu grafitnu olovku. Tako bar kažu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara