BMW M3: Koncept postao realnost

ČETIRI tjedna nakon predstavljanja koncepta M3 u Ženevi bavarska tvrtka predstavlja finalnu verziju najbrže "trojke".

Konkurencija je postala prilično gusta. Audi RS5 i Mercedes CLK63 vraški su dobri auti pa je krajnje vrijeme bilo da i BMW pripremi odgovor.

Nova "trojka" bit će prvi M3 sa V8 motorom koji će u mirovinu pospremiti rednog 3,2 šestaka-višestrukog osvajača za najbolji motor. 4,0 V8 snage 420 KS pri 8.300 o/min nova su mjera najjače trojke.

M3 će također uključivati novu BMW-ovu tehnologiju Brake energy regeneration koja puni akumulator prilikom kočenja i tako minimizira potrošnju energije.

Mjenjač je šest brzinski ručni s modificiranim prijenosnim omjerima. Žalosti tek izostanak sekvencijalnog mjenjača no zato je tu novi sistem dvostrukog kvačila. Nešto slično, bat kad je ideja u pitanju, vidjeli smo u Golfu GTI u obliku DSG mjenjača.

M3 navodno ubrzava do stotke za 4,8 sekunde što je gotovo pola sekunde brže od starog. Ipak ono što M3 odvaja od ostalih svakako je upravljivost i užitak u vožnji. Kvalitetu ovjesa jamče MacPherson sprijeda te multilink straga.

Međuosovinski razmak je povećan i proširen, a temeljito je dorađena i geometrija kotača. Tu su i elektronički kontrolirani amortizeri u tri razine: normal, komfort i sport. Za sigurno zaustavljanje brinu se 14,1 palčani diskovi sprijeda te 13,8 palčani straga.

BMW M3 u coupe izdanju stiže na tržište na jesen, a tek potom će uslijediti i ostale karoserijs

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara