BMW: Opoziv 75,000 vozila serije 5 i 7

BMW: Opoziv 75,000 vozila serije 5 i 7

BMW AG, jedan od najcjenjenijih proizvođača luksuznih automobila prisiljen je povući čak 75.000 svojih vozila zbog greške na sustavu grijanja sjedala.

Opozivom je zahvaćeno 69,750 primjeraka serije 5, te 5,550 primjeraka skupocjene serije 7. Naime, otkriveno je da putnici tijekom ulaska i izlaska iz vozila mogu oštetiti površinu sjedala što bi moglo prouzročiti probleme u sustavu grijanja sjedala. Pregrijavanje sjedala može prouzročiti oštećenja tapecirunga i odjeće putnika, a u krajnjem slučaju i opeklinama putnika.

Riječ je o automobilima proizvedenim u razdoblju od veljače 2003. do lipnja 2004. godine. Prve procjene pokazuju da će ovaj popravak BMW stajati 16 milijuna eura. Međutim, pravu cijenu znat ćemo tek naknadno, kad se pokaže kako je opoziv utjecao na prodaju spomenutih modela. Cijena dionica ne europskom tržištu se nije mijenjala, što je dobar pokazatelj da se problem neće odraziti na popularnost BMW-a.

Svi vlasnici spomenutih vozila biti će pismeno obaviješteni i pozvani u servise na besplatnu kontrolu i otklanjanje kvara. Prvi će imati priliku Kinezi koji će na prijevremeni servis morati dovesti 1.685 primjeraka serije 5 proizvedenih u tvornici u Shengyangu. Riječ je o modelima 520i i 525i proizvedenih u razdoblju od 15. svibnja do 17. prosinca 2004. Kineski san nije bio uspješan niti za najvećeg rivala, Mercedes-Benz, koji je na kineskom tržištu u dva navrata do sada opozvao čak 13.000 vozila.

Najgora situacija je u Njemačkoj, gdje se nalazi oko gotovo 50 posto opozvanih automobila odnosno 29.250 "petica" i 980 "sedmica".

Hrvatska: Bez službene obavijesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja Jutarnji List, glavni uvoznik BMW-a za Hrvatsku, za sada nema nikakvih službenih informacija vezanih uz opoziv, pa je stoga nepoznato ima li spornih automobila u Hrvatskoj. Serija 5 je u nas vrlo popularna, samo je tijekom ove godine prodano više od 300 primjeraka ove luksuzne limuzine.

Što se pak tiče serije 7, ona je još uvijek prava rijetkost na našim cestama. Međutim s obzirom da za razliku od serije 5 ima grijanje sjedala u serijskoj opremi, vjerojatnost kvara je nešto veća. 

Učestali opozivi

BMW je u protekloj godini mučio muku s opozivima. Tijekom godine je opozvano oko 4.000 vozila zbog problema s motorom. U travnju je u Japanu opozvano 18.000 primjeraka prošle generacije serije 5.

Na svu sreću, BMW do sada nije morao opozvati veće količine automobila, što se ne može reći za američke proizvođače. Ford i GM su u proteklih mjesec dana opozvali više od milijun vozila. GM je ujedno i apsolutni predvodnik. U prvih jedanaest mjeseci opozvao ni više ni manje nego čak 25 milijuna vozila. Neslavnom dvojcu pridružila se i Toyota povećavši broj opozvanih vozila u ovoj godini za čak četiri puta (860.000 vozila). Pad kvalitete bilježi i Hyundai, koji je u SAD-u primoran opozvati 120.000 Elantri.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara