Citroen u brojkama

Citroen u brojkama

CITROEN ima razloga za slavlje, 2003. godina je okončana s novim rekordom. Već sedmu godinu zaredom Citroen ruši prodajni rekord u svijetu, a dobrih vijesti nije ostalo pošteđeno niti hrvatsko tržište.

Citroen u svijetu

Sedmu godinu zaredom premašen je rekord u prodaji. Prodano je 1.372000 vozila što je povećanje od 4.6 % u odnosu na prethodnu godinu.

U Zapadnoj Europi u 17 zemalja, registrirano je 1.104000 osobnih i lakih gospodarskih vozila što je povećanje od 2.7 %.Hvale vrijedan rezultat s obzirom da na trenutnu recesiju tržišta od -1.6 %. 

U Francuskoj, Citroen je povećao udio na tržištu sa 14 % na 14.3 % usprkos padu od 3,9 % u prodaji. Naime, cjelokupno francusko tržište bilježi pad od 6.2 %, pa je malen pad prodaje bio sasvim očekivan.

Na svijetskoj razini Citroen je prodao 256.000 vozila što je povećanje od 18 %.

Pozitivni prodajni rezultati su posljedica ubrzanog obnavljanja game. Unazad godinu dana lansirano je nekoliko novih modela, koji su svi odreda odlično prihvaćeni, od simpatičnog C2, do šminkerskog Pluriela. Uostalom, dovoljno je reći da je u zadnjih 18 mjeseci lansirano čak tri kompaktna modela, što je malo koja marka dosad uspjela učiniti.

Najveća novost u gami je svakako C2, koji je neočekivano dobro prihvaćen na tržištu. S druge strane, vremešni modeli, kao što je Berlingo se i dalje odlično prodaju, čak bilježe rast popularnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citroen na trećem mjestu u Hrvatskoj

Tvrtka Citroen Hrvatska prodala je u 2003. godini 7.704 osobnih automobila i lakih gospodarskih vozila čime je ostvarila tržišni udio od 9.35 posto što je bilo dovoljno za osvajanje trećeg mjesta.

Daleko najviše vozila prodano je u Zagrebačkoj županiji (2.462), a slijede Splitsko-dalmatinska (740) i Istarska (703) županija.

Kad su u pitanju osobni automobili, u godinu dana je prodano 6.692 primjeraka, što je bilo dovoljno za tržišni udio od 8.93 %. Najprodavaniji Citroenov model bio je C3 (2.183), nakon kojeg slijede Xsara (1.548), nedavno umirovljeni Saxo (1.043), najpopularniji model u klasi Xsara Picasso (654), Berlingo (566), C5 (519), najmlađi C2 (132) i najveći monovolumen u ponudi C8 (47).

Svaki četvrti kupljeni monovolumen bio Xsara Picasso što joj je priskrbilo status prvog u segmentu. I ostali modeli su se dobro prodavali, među prvih dvadeset najprodavanijih modela nalaze se tri modela  C3, Xsara, Saxo.

Prvak svjetskog prvenstva u reliju 2003.

Kao šlag na tortu došlo je osvajanje WRC-a. Na početku sezone, Guy Frequelin, direktor Citroën Sporta, zacrtao je plan prema kojem je cilj bilo ostvariti barem tri pobjede i završiti među prva dva na jednom od prvenstava, konstruktora ili vozača.

Postignuti rezultati veći su od planiranih: četiri pobjede (Monte Carlo, Turska, Njemačka, San Remo), 13 podiuma, naslov prvaka za Citroën i Xsaru WRC te drugo i treće mjesto kod vozača (Sebastien Loeb i  Carlos Sainz).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara