Dizelski monstrum Audi SQ5 ide na 370 KS

Dizelski monstrum Audi SQ5 ide na 370 KS

 Foto: Audi

MNOGI su pod dojmom SQ7, najsnažnijeg dizelaša među SUV-ovima, a sada iz Audija stiže potvrda kako će isti recept biti primijenjen na manjem Q5.
 
Audijev šef odjela motora, Oliver Hoffman, za Autocar je potvrdio kako SQ5 ostaje u ponudi, a u novom izdanju će biti još moćniji. Iako teorija kaže da je 400 KS izgledno u Audiju su se složili da za optimalne vozne ozobine ne treba ići na više od 370 KS. Kako god, to je više i od trenutnog SQ5 Plus čiji 3.0 TDI raspolaže maksimumom od 340 KS i 700 Nm, odnosno 14 KS i 50 Nm više od "običnog" SQ5. 
 
Nova generacija će od starijeg i većeg brata preuzeti cjelokupnu tehnologiju koja uključuje električni kompresor, ali i 48V mrežu. Električni kompresor namijenjen je potpori motora u režimu niskih okretaja kako bi se eliminirao efekt tzv. "turbo rupe", a pokreće ga elektromotor napajan iz 48V mreže koju "hrani" Li-Ion akumulator smješten ispod prtljažnika. Kod SQ7 kompresor je snažan 7 kW, vrti se i do 70.000 o/min, a odziv je 250 ms. Twin turbo tehnologija aktualnog modela će stoga postati prošlost, a motor će imati samo jednu turbinu. 
 
Sve rečeno daje naslutiti kako će novi model probiti granicu od 5 sekundi za sprint do 100 km/h, a vrlo vjerojatno i cijenu od oko 700.000 kn. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara