Euro NCAP testirao dvanaest noviteta

Euro NCAP testirao dvanaest noviteta

EURO NCAP je 24. lipnja objavio rezultate posljednjih testova napravljenih na dvanaest modela. Ukupni dojam je više nego povoljan, čak osam automobila osvojilo je maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost.

Među dvanaest najnovijih modela iz ukupno pet automobilskih klasa, vrhunske rezultate polučilo je njih čak osam. Najveće iznenađenje priuštila je nova generacija Toyote Prius. Prvi hibridni model koji je ikad testiran od strane EuroNCAP-a uspio je osvojiti maksimalnih pet zvjezdica i pokazao da automobili mogu biti brzi, ekološki prihvatljivi i sigurni. Ništa lošije nije prošla niti druga Toyota na testu, nova Corolla Verso koja je proglašena najsigurnijom u klasi.

Od ostalih postignuća valja još spomenuti BMW Z4, koji se okitio titulom  najsigurnijeg u klasi, te Hondu Jazz, prvi model u gradskoj klasi, koji je osvojio tri zvjezdice za zaštitu pješaka. Atraktivni Renault Megane CC je automobil s najvećom ocjenom u povijesti testiranja za čvrstoću karoserije pri frontalnom sudaru.

Od noviteta na polju sigurnosti valja spomenuti dojavni sustav ugrađen na Volvo S40, koji zvučnim signalom javlja ukoliko putnici na stražnjoj klupi nisu vezani. Naizgled nevažan uređaj, koji bi itekako mogao utjecati na spašavanje ljudskih života u prometnim nezgodama. Uostalom, dovoljno je reći da je na cestama Europe zbog nekorištenja pojasa izgubljeno više od 7.000 života. 

Pregled po modelima

Srednja klasa


Peugeot 407

Ovdje spadaju većinom obiteljski automobili. U ovom krugu testiranja, čak četiri modela spada u ovu klasi. To su Peugeot 407, Saab 93 Convertible, Toyota Prius i Volvo S40.

407-ica je osvojila maksimalnih pet zvjezdica u području zaštite putnika, dok je pažnja posvećena sigurnosti djece nagrađena s zvjezdicom manje. Odlične ocjene su posljedica vrlo čvrstog kaveza, koji štiti putnički prostor, te potpuna sigurnosna oprema. Danak čvrstoj karoseriji plaćaju pješaci.


Saab 93 Convertible

Saab 93 Convertible je također osvojio pet zvjezdica za sigurnost putnika čime je postao prvi model s mekanim krovom koji je dobio maksimalnu ocjenu. Međutim, tek jedna zvjezdica u segmentu zaštite pješaka, pokazuju da je Saab iznimno opasan za njih.


Toyota Prius

Toyota Prius je osvojila izvrsne ocjene u području zaštite putnika, bez obzira da li se radi o odraslim osobama ili djeci. Prosječne ocjene dodijeljene su za zaštitu pri naletu na pješake.


Volvo S40

Volvo S40 je osvojio najveći broj bodova među kandidatima u srednjoj klasi i tako još jednom pokazao da je Volvo proizvođač, koji spada u rang s Renaultom i Toyotom, etabliranim uzorima sigurnosti.

Kompaktni automobili


Opel Astra

Svi testirani modeli su osvojili maksimalne ocjene u području zaštite odraslih putnika. Jedine razlike su u ostalim područjima. Primjerice, Opel Astra pruža najlošiju zaštitu pješaka, Megane CC je najgori u području sigurnosti djece, a novi Golf se pokazao ukupno gledano najboljim.


VW Golf

Posebno je interesantno usporediti rezultate dvaju najpopularnijih novih modela u klasi, Astre i Golfa. Rezultati su gotovo identični, oba automobila su iznimno čvrsta i sigurna, pa Astra bodove gubi tek zbog nedovoljne ocjene u zaštiti pješaka.

Gradska klasa

U ovom segmentu testiran je tek jedan model. Honda Jazz pokazala se vrlo sigurnim modelom, a osvajanjem čak 3 zvjezdice s obzirom na zaštitu pješaka Honda se još jednom etablirala kao svjetski broj 1 u skrbi za sigurnost pješaka.

Kompaktni monovolumeni


Fiat Doblo

Ovdje smo svjedoci dviju krajnosti. Toyota Corolla Verso je izvrsnim svojstvima postala najsigurniji model na tržištu, dok se Fiat Doblo pokazao ukupno najgorim na testu. Tek tri zvjezdice za sigurnost danas su nedovoljne za prolaznu ocjenu na razvijenim tržištima.


Toyota Corolla Verso

Roadsteri


Opel Tigra

BMW Z4 (naslovna fotografija) je sa 4 zvjezdice za zaštitu putnika postao najsigurniji model u klasi, dok je Opel Tigra s 36 osvojenih bodova ostala u prosjeku klase.

Model

Putnici

Djeca

Pješaci

Srednja klasa

 

 

 

Peugeot 407

Saab 9-3 Convertible

Toyota Prius

Volvo S40

Kompaktna klasa

 

 

 

Opel/Vauxhall Astra

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renault Mégane CC

VW Golf

Gradski automobili

 

 

 

Honda Jazz

Kompaktni monovolumeni

Toyota Corolla Verso

Fiat Doblo

Roadsteri

 

 

 

BMW Z4

-

Opel Tigra

-

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara