Fiat nakon Chryslera krenuo po europski GM

Fiat nakon Chryslera krenuo po europski GM

FIAT je i službeno potvrdio svoj interes za kupnjom europskog dijela General Motorsa. Dakle, kako je Fiat zainteresiran za Opel znali smo i ranije, no po prvi put su u priču uključeni Vauxhall i Saab.

Fiat je čini se krenuo u stvaranje drugog najvećeg svjetskog proizvođača automobila na svijetu. Naime, Talijani su i službeno potvrdili svoju želju za kupnjom Opela, Vauxhalla i Saaba, s kojim bi zajednički osnovali novu alijansu. Drugim riječima, novostvoreni proizvođač, koji bi uključivao Fiat, Chrysler te GM-ove europske podružnice, bi prema sadašnjim Fiatovim predviđanjima proizvodio između 6 i 7 milijuna vozila godišnje.

Razlog za povezivanjem s europskim dijelovima GM-a se prvenstveno krije u Fiatovoj želji za dijeljenjem platformi i motorizacije, odnosno za uštedom prilikom razvoja i proizvodnje budućih automobila. Fiatov šef Sergio Marchionne smatra kako je brak talijanskog proizvođača i Opela s inženjerske i tehničke strane odlična prilika da oba proizvođača zajednički uštede do milijardu eura godišnje. Stoga Marchionne vjeruje kako će sve teći po planu te posao biti obavljen do kraja ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju dodajmo samo kako su negodovanje eventualnom prodajom Opela već izrazili sindikati, kako oni u Njemačkoj tako i u Italiji, s obzirom da se radnici u obje zemlje prvenstveno boje gubitka radnih mjesta. Također, interes za Opel je navodno izrazila i Magna, veliki dobavljač dijelova, pa će i o njenoj ponudi ovisiti kome bi GM-ovi europski brandovi mogli biti prodani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara