Ford proizveo 300 milijunto vozilo

Ford proizveo 300 milijunto vozilo

U ZA FORD jubilarnoj godini Ford bilježi još jedan izniman uspjeh, proizvedeno je 300 milijunto vozilo. Za jubilarni primjerak je odabran popularni Mustang, koji će iduće godine proslaviti svoj 40-ti rođendan.

Proslava je održana u znamenitom Ford Rouge centru u Dearbornu, a čast prvi sjedne za upravljač 300 milijuntog Forda imao je naravno Bill Ford, predsjedatelj Forda i CEO. Djelatnici i gosti bodrili su ga kada je s proizvodne linije vozio slavljenički automobil, grimizno crveni 2004 Ford Mustang GT Cabrio.

"Kada je tvrtka proizvela svoj milijunti automobil, moj pradjed Henry Ford rekao je 'Milijun bilo čega je mnogo' rekao je Bill Ford. "Bio bi vrlo ponosan na uspjeh koji smo danas postigli."

Bill Ford je u daljem govoru najavio da ne misle živjeti na lovorikama. Već iduće godine širom svijeta će biti predstavljeno 40 novih proizvoda, što uključuje i novi Mustang. Vjerovali ili ne, kompanija u narednih pet godina planira uvesti više od 200 noviteta u cijelom svijetu.
Ford u brojkama

Ako se vratimo nakratko u prošlost nailazimo na slijedeće podatke. Već 1931. godine Ford slavi 20 milijuna proizvedenih vozila, 1959. brojka iznosi 50 milijuna. Već 1977. godine slavi se prvih 100 milijuna, a 1996. godine 250 milijuna.

Ford Motor Company je drugi po redu proizvođač automobila na svijetu s oko 335.000 zaposlenih i operacijama u više od 200 tržišta na šest kontinenata. Kompanija trenutno raspolaže sa oko stotinu 100 tvornica raspoređenih u 25 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanija objedinjava čak šest marki, i to Aston Martin, Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mazdu, Mercury i Volvo. 

Fordovi bestseleri tijekom godina uključivali su poznati Model T koji je proizveden u više od 15 milijuna u razdoblju između 1908 i 1927.godine dok pick-up F-serije predstavlja najpoznatije ime modela u svijetu što, izraženo u brojkama, iznosi 29 milijuna proizvedenih jedinica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara