Hrvatska prezentacija Mazde 3 u dizelskoj izvedbi

JEDAN od najpopularnijih modela u klasi, Mazda 3, predstavljena je hrvatskim novinarima u novoj dizelskoj CD 110 izvedbi na prezentaciji održanoj u okolici Zagreba.

Nakon lansiranja osnovne benzinske izvedbe pokretane 1.4-litrenim motorom od 84 KS na hrvatsko tržište stiže snažnija dizelska izvedba čiji prvi primjerci će se početi isporučivati već tijekom ovog mjeseca. Zastupnik se pobrinuo da nova motorna izvedba bude dostupna u obje karoserijske inačice uz napomenu da će čak 94 % planirane količine biti vezano za kompaktnu (Sport) inačicu.

CD 110 – napredna tehnologija za svakodnevnu upotrebuNovi Common rail-dizelski motor je djelo suradnje PSA grupacije i Forda, a karakterizira ga moderna tehnologija i uvjerljive performanse. 16V DOHC motor, pored common-raila posjeduje i Multijet direktno ubrizgavanje goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za optimalnu isporuku snage brine se varijabilna geometrija turbine. Riječ je o sustavu automatskog namještanja lopatica (krila) turbine u zavisnosti o broju okretaja čime se anulira efekt tzv. turbo-rupe. U praksi to znači da motor vuče već od niskih okretaja, što potvrđuju i službeni podaci u kojima stoji da maksimalni okretni moment od 240 Nm motor razvija već pri 1.750 o/min. Kad je u pitanju maksimalna snaga, 110 KS dostupno je pri 4.000 o/min, što je danas uobičajena granica.Mazda 3 u ovoj motornoj izvedbi postiže 100 km/h za 11.3 (Sport: 11.5) sekundi dok maksimalna brzina iznosi 185 (Sport: 182) km/h. Potrošnja goriva se kreće od 4.3 (otv. cesta) do 6.2 l/100 km u gradskom ritmu, dok u mixu iznosi točno 5.0 l/100 km.

Usporedimo li sve to s izravnom konkurencijom, koja je vrlo brojna, Mazda 3 CD110 se nalazi u samom vrhu. Tek se nekolicina može pohvaliti većom snagom i okretnim momentom, te nižom potrošnjom, dok u pogledu same karakteristike motora Mazda trenutno drži tron.

Nova dizelska izvedba će biti dostupna u dvije karoserijske izvedbe i četiri paketa opreme (TE, TX, GT, GT Navi). Cijene se kreću od 147.910 kn (TE) do 180.796 kn za potpuno opremljenu inačicu s GT Navi paketom.

Plan zastupnika je do kraja godine prodati oko 170 primjeraka dizelske izvedbe Mazde 3, što je vrlo realno, s obzirom na veliku potražnju za gotovo svim Mazdinim modelima.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara